Home AKTUEL “Yazmak kendini anlama sanatıdır”

“Yazmak kendini anlama sanatıdır”

SHARE
Şair Murat Kayış

Söyleşi: Hülya HABBABE

Neresinden tutsak kopuyor ömürden sevda dedikleri çiçek. Bir yanımıza sancı vursa, diğer yanımız şiirler söyleyecek. 

Bugün sizlere anladığınız üzere başarılı bir şairden bahsetmek istiyorum. Yazın dünyasına “Şiire Medfun” kitabıyla merhaba diyen, şair ve yazar Murat Kayış, edebiyat dünyasında bir iz bırakmak konusunda oldukça iddialı… Şiire tutkun Kayış ile sanatı ve edebiyat üzerine söyleştik…

Sizi tanıyabilir miyiz, Murat Kayış kimdir?

Klasik bir hayatın; klasik giyimli biri olan, şiir bazlı düşünceli, asgari bir yaşamın, azami sınırlarına koşan ve ara ara düşen; ama tekrar toparlanıp yoluna devam eden, yolda tanıştığı kavramları ömrüyle ölçülendiren biri diyebilirim. Kimi zaman yenilenmek gerekir, çağa uyum sağlamak, nostaljinin ruha enjekte ettiği maneviyatı asla unutmamalıyız. Kısaca halkın adamı; dünün yararını bugünün zararına kurban etmeden, bugünün doğrusunu dünün yanlışına ezdirmeden yaşamak gerekir diyen, herhangi biri…

Ne zamandır yazıyorsunuz?

Yazma eylemine geçmeden önce kafamda oluşan tümceler ortaokul yıllarımda belirgindi. Fakat bunun zamanını yakalamak, nasip dediğimiz inanç ile birleşmesi gerekiyordu. Şiire tayinim lise yıllarında hobi olarak başladı. Askerden sonra daha farklı bir özümseyişle çalışmalar yapmaya başladım. Günümüzde de aktif bir şekilde devam etmekteyim.

“TÜRK EDEBİYATI ÇOK ZENGİN”  

Her dönem yazarının, şairin etkilendiği önemli yazarlar ve şairler olmuştur. Peki sizi etkileyenler var mı?

Hülya hanım, tabii ki benim de etkilendiğim birçok yazar var. Bir Ahmet Arif, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim, Cemal Safi, Mehmet Akif Ersoy daha birçok güçlü kalemden etkilendiğim doğrudur. Ben hepsinden ayrı lezzetler zenginlikler aldım. Bana yazmamda yön veren böylesine güçlü kalemler için bir isim söylemek bence diğerlerine ayıp olur. Her yazarın bana öğrettiği çok şey var. Türk edebiyatı her yönüyle gerçekten çok zengin…

“DERGİ HAYALİMDİ GERÇEK OLDU”

Kültür, sanat ve  edebiyat dergisi (Mutenâ) çıkarıyorsunuz. Derginin sizdeki yeri nedir?

Hayalim dergi çıkarmaktı. Edebiyatımızda derin izler bırakan yazar ve şairlerimizin bu dergi aşkı bende müthiş bir tutkuya dönüşmüştü. Düşünce var olduğunda imkanlarım oldukça kısıtlıydı, maddi kaygısızlığı bir düzene koymam gerekiyordu. Hani insanın önce kendini hazır hissetmesi gerekir. İşte tam böyle yıllarca doğru zamanı bekledim. Şu an 6. sayıyı çıkarttık. Dergimiz ulusal anlamda çıkarıyor. Pandemi sürecinde bu tarz kültür, sanat, edebiyat işlerini yürütmek oldukça zorlu geçiyor ama gayret halis olunca başarıya ulaşmak zor da olsa mümkün oluyor.

Şair Murat Kayış

“KENDİNİ ANLAMA SANATI: YAZMAK”

Sizin için yazmak ne ifade ediyor?

“Kendini anlama sanatıdır.” Bunun tanımına yakışır öncelikle bunu ifade edeyim. Müthiş bir lezzet atölyesi oluşuyor içinizde ve kalemin vefası varmış gibi bir cana bürünüyor gözünüzde. İşte o vakit kâinatın enine boyuna tahlili doğuyor. Kimi şiirlerle, kimi öykülerle, kimi romanlarla, kimi denemelerle vb. Bu devam ediyor.

Aşk, sevgi, hasret, hüzün, heyecan, akla gelen her şey kağıda dökülüyor; özgür ruh bağımsızlığını ilan ediyor. Bunun insan hayatı için önemi çok büyük.

“İYİ BİR ÜRETİCİ, İYİ BİR OKURDUR”

Günümüz genç yazar ve şairlerin çalışmalarını hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bilgi birikimine ağırlık veren üreticiler daha detaylı ve akıcı yazıları ele alıyor buna tanıklık ediyorum. Fakat kimi kalemlerin eksikliği de bariz ortada. Bunun sebebi, yeterli araştırmaların yapılmamasıdır. İyi bir üretici, iyi bir okurdur ama iyi bir okur olmadan okurlarının olmasını isteyen arkadaşlar bir yerde tıkanıp kalıyor. İyi bir üretici soğukkanlı olmalıdır, tez canlı olmak hata yaptırır. Fikirlere nitelik kazandırmak bir maya süreci bekler. Kimi kalemin kendine has bir üslubu vardır. Özüyle aykırı olmayan ve taklitçilikten sakınan yoğun bir çalışma yapan kimse muhakkak er ya da geç değerlerimiz arasında yerini alır.

Kitap dışında yaptığınız başka sanat çalışmalarınız var mı?

Ben aynı zamanda söz yazarlığı ve şiir seslendirmeleri yapıyorum.

2019 yılında on eserlik  “Şiire Medfun” adında şiir albümü çıkardım ve bütün dijital platformlara yüklendi. Şimdi yeni bir single çalışması var onu hayatı geçirince, sonrasında yeni eserler olacak. Birkaç ses sanatçısı arkadaşım, yazmış olduğum şiirleri besteleyip şarkı olarak seslendirecek. Hayallerim çalışmalarım takibinde ilerliyor.

Pandemi süreci neleri değiştirdi ve çalışmaları nasıl yürütüyorsunuz?

Maalesef bu durum bizi oldukça etkiledi. Önceden yapmış olduğumuz programlar vardı: Söyleşiler, imza günleri… Hepsi durdu ama bir şekilde devam ettirmek gerekiyor. Bu konuda dijital ortamlara, sosyal medya platformlarına ağırlık verdim, aktivitelere buralardan devam ediyorum. Tez zamanda eski halimize dönmeyi umut ediyorum.

Kitap çıkarmak isteyen arkadaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle alelade bir şekilde dili kullanmamak ve Türkçenin zenginliğinden faydalanmak için iyi bir okur olmak gerekiyor. Kitap çıkarmak harika bir duygu. Bu heyecanı kesinlikle tavsiye ediyorum. Her işte olduğu gibi bu işte de izlenilmesi gereken yollar var. Öncelikle karar verdiğimiz kitap düşüncesini  iyi bir sindirmek gerekiyor. Amacımıza etki eden sebebi bilirsek olumlu sonuç elde edebiliriz. Sorgulamalarımız doğrultusunda, bizlere gerekli kaynakları incelersek bilinçli adım atmış oluruz. İyi bir inceleyici yeteneğine kavuşan kendi eserini oluşturmakta zorlanmaz.

“ŞİİR BENDE YAŞAM BİÇİMİDİR”

Sizin deyiminizle şiir nedir?

Yaşamın içinde ilerlerken, ayağımıza takılan bizi düşüren ve ağlatan, kafamıza takılan bizi düşündüren, duyguların bütününden beslenen; hasreti, sevdayı, ihaneti, vuslatı, hicranı, doğruyu, yanlışı; kısacası her şeyi işleyen söz sanatıdır. Şiir bende yaşam biçimidir.

O zaman anlıyoruz ki bizi gerek şiirleriyle, gerek besteleriyle, gerek projeleriyle güçlü bir kalem bekliyor. Edebiyat denince benim de beklediğim, tam anlamıyla bu! Başarınız daim olsun. Sayın Murat Kayış keyifli sohbet için çok teşekkür ederim. 

Ben de bu keyifli söyleşide yer aldığım için size çok teşekkür ederim Hülya hanım…