Yazar Diana Darke ‘Osmanlı: Kültürel Bir Miras’ı anlatacak
Londra Yunus Emre Enstitüsü 17 Kasım 2022 günü saat 7’de Thames & Hudson yayınevi ile işbirliğinde araştırmacı ve yazar Diana Darke ile Osmanlı: Kültürel Bir Miras isimli büyük ilgi uyandıran kitabı üzerine bir imza günü ve söyleşi düzenliyor.
Moderatörlüğünü yazar Tharik Hussain’in yapacağı etkinlik, yazar ve Orta Doğu Kültür Uzmanı Diana Darke’ın konuşmasıyla başlayacak ve ardından soru-cevap oturumu ve kitap imzası ile devam edecek.
Diana Darke söyleşide Osmanlı İmparatorluğu’nun sanatsal, kültürel, dini ve siyasi tarihinin son zamanlarda yeni yeni fark edilen taraflarını ele alacak. Osmanlı: Kültürel Bir Miras (The Ottomans: A Cultural Legacy), içinde yazarın Osmanlı İmparatorluğu hakkında ilginç gerçekleri ortaya koymakla kalmayıp, estetiğinden bilimsel ve tıbbi başarılarına değinip kültürel mirasının önemini bir çok yönden vurguladığı ve ayrıca el yazmaları, minyatürler, resimler ve fotoğrafların da yer aldığı zengin bir kitap olarak dikkat çekiyor.
Tarih boyunca Osmanlı İmparatorluğu, dini ideoloji ile laik siyaset arasında nasıl bir dengenin kurulabileceği ve çok kültürlü toplumlarda vatandaşlar arasında adalet ve eşitliğin nasıl teşvik edileceği gibi modern Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinin de ortak sorunları olan meseleler ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak Osmanlı, çeşitli medeniyetleri bünyesinde barındırdığı toplumların kültürel zenginliklerinden en iyi şekilde faydalanma konusunda örnek olmuştur. Aynı zamanda kendi dinamik ve dayanıklı yapısını koruyan Osmanlı, Moğol zırhı, İran çini işçiliği ve daha bir çok farklı kültürel zenginliği özümseyerek Asya, Avrupa ve Afrika kültürlerinin kaynaşmasına yardımcı olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu, son derece kapsamlı ve donanımlı olmasının yanısıra hükümranlığı boyunca müzik, sanat, mutfak gibi hayatın ince yanlarına da özel bir ilgi duymuş hatta çiçeklere ve bahçelere, özellikle lalelere ve güllere verdiği önemi daima sergilemiştir. Bugün İstanbul’daki Topkapı Sarayı Müzesi gibi tarihi yapılarında sergilenen zarif kaftanların, halıların ve seramiklerin ardında yüzyıllardır süren göç, ticaret ve mücadele yatmaktadır. Birbirinden özel resimlerle donatılmış bu kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun radikal bir tablosunu okuyucuya sunuyor.”
Bu söyleşi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel mirasını ve bunun Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu üzerindeki derin etkisini keşfetmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.
Diana Darke, kültürel alanda yaptığı araştırmalarında özellikle Suriye’ye odaklanan bir Orta Doğu uzmanıdır. Oxford Üniversitesi’nde Arapça ve Londra SOAS Üniversitesi’nde İslam Sanatı ve Mimarisi alanlarında tamamladığı eğitimlerle birlikte 35 yılı aşkın bir süredir Ortadoğu konularında uzmanlaşan yazar, kamu ve ticaret sektörlerinde çalışmıştır. Şam’daki Evim: Suriye Krizinin İçeriden Görünümü (2016), Suriye Taciri (2018) ve Halep’teki Son Sığınak (2019) gibi yazarın diğer eserleri de okuyucular tarafından oldukça beğeni görmüştür. Sarazenlerden Çalmak: İslam Mimarisi Avrupa’yı Nasıl Şekillendirdi, üç farklı dalda 2020 Yılın Kitabı ödülünü almıştır. En son yayınlanan kitabı, Osmanlı: Kültürel Bir Miras isimli kitabı 29 Eylül 2022’de yayınlanmıştır. BBC, PBS, TRT, Al-Jazeera ve France24 gibi medya kanallarına ve uluslararası etkinliklere konuşmacı olarak sık sık davet edilen yazarın Suriye hakkındaki çalışmaları BBC web sitesi The Sunday Times, The Guardian ve The Financial Times tarafından yayınlanmıştır. Kendisi aynı zamanda Washington’da bulunan düşünce kuruluşu MEI (Orta Doğu Enstitüsü)’de misafir öğretim üyesidir.
Tharik Hussain İslam kültür mirası konusuna yıllarını vermiş usta yazar ve belgesel yapımcısıdır. Yazarın ilk eseri olan “Dağlardaki Minareler: Müslüman Avrupa’ya Bir Yolculuk” adlı kitabı, Stanford Dolman ödülüne Yılın Seyahat Kitabı dalında ve Baillie Gifford Ödülü’ne Kurgu Dışı dalında aday gösterilmiştir ve British Guild of Travel Writer’ın Adele Evans Ödülü finalistlerinden olmuştur. Eseri ayrıca New Statesman, Prospect Magazine ve Times Literary Supplement tarafından Yılın Kitabı ve Washington Post ve Newsweek tarafından Yılın Seyahat Kitabı seçilmiştir.
Hussain ayrıca gezginlerin başucu gezi rehberi kitap serisi olan Lonely Planet’te seyahat yazarlığı yapmaktadır ve Suudi Arabistan, Bahreyn ve Tayland olmak üzere birçok ülkenin seyahat yazarlığını üstlenmiştir ve Britanya’daki Müslüman izlerini keşfetmeye dair küçük bir kılavuz yazmıştır. Bu çalışmalar bağlamında İngiltere’nin Surrey kentinde İngiltere’nin ilk Müslüman gezi rotalarını geliştirmiştir; BBC World Service için Amerika’nın en eski camileri hakkında ödüllü radyo programı hazırlamıştır ve çalışmaları BBC, The Times, National Geographic Traveller, The Guardian, Al Jazeera ve The Sunday Telegraph gibi kuruluşlar tarafından yayınlanmıştır. Hussain Hollanda Groningen Üniversitesi Din ve Miras Merkezi’nde öğretim üyesidir.
Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2017 yılından bu yana düzenlenen Kültür Sanat Konuşmaları Serisi’nin bir parçasını oluşturan etkinliğe katılmak için Eventbrite’dan kayıt yaptırmak zorunludur.
Konuşmacı: Diana Darke
Moderatör: Tharik Hussain
Tarih: 17 Kasım Perşembe 2022
Saat: 19:00 (İngiltere Yerel Saati)
Mekan: 10 Maple Street, London, W1T 5HA
Katılım ücretsizdir.