Yaşlıların kaldığı bakımevlerinde neler oluyor?
İngiltere’de bakım evlerine yeterli sayıda koronavirüs testi sağlanmaması ve burada yaşanan ölümlerin resmi rakamlara yansımadığı iddiaları ülke gündeminde önemli yer tutuyor. Özellikle yakınları bakım evlerinde kalan milyonlarca İngiliz, bakım evlerinde koronavirüs ile bağlantılı ölüm sayısının şimdiye kadar kamuoyuna yansıyanların çok daha üzerinde olduğu yönündeki tahminlerle büyük endişe içerisinde yaşıyorlar.
Söz konusu tartışmaları değerlendiren, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi (Turkish Cypriot Community Association-TCCA) direktörü Erim Metto, bakım evlerinde yaşamını yitiren yaşlıların sayısının, bilinenin üzerinde olduğu iddialarının kaygı verici olduğunu vurguluyor. Özellikle bakım evlerinde çalışan kişilere yeterli koruyucu ekipman tedariğinde sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Metto, basına yansıyan binlerce çalışanın koronavirüse yakalanmış olma olasılığının ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.
İskoçya’da koronavirüs kaynaklı ölümlerin yaklaşık yüzde 15’inin bakım evlerinde gerçekleştiğini gösteren verilere dikkat çeken Metto “Bakım evlerinde ölü sayılarının binlerce olduğuna ilişkin iddialar ürkütücü ama gerçek olduğu ihitmalini göz önünde bulundurmalıyız” dedi.
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi katkılarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
1976 yılından bu yana yaşlı, engelli ve hastalar için profesyonel destek sunan TCCA’in düzenli olarak 155 dolayında yaşlı ve ihtiyaç sahibine destek sunduğunu kaydeden Metto şunları söylüyor: “Karantina uygulamasının başladığı 24 Mart’tan bu yana çok sayıda kişinin yardım çağrısına ulaşmaya çalıştık. Evlerinde yardıma muhtaç yaşlılar ile kendi başlarına bakım yapmakta zorlananlara verdiğimiz destek, sokağa çıkma yasağı ile birlikte genişledi. Bize ulaşan yaşlılar günlük ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektikleri için destek istiyorlar. Gıda yardımının yanısıra bu kişilerin düzenli olarak aranıp takip edilmesi, alış-veriş ihtiyaçları ve faturalarının yatırılması gibi gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı oluyoruz.”
TCCA Direktörü Erim Metto söz konusu hizmetleri sunarken çalışanlarının sağlıklarını korumaya da azami özen gösterdiklerini vurguladı. Düzenli olarak test yaptırdıkları elemanlarına koruyucu ekipmanlar da sağladıklarını kaydeden Metto, artan yardım taleplerini karşılayabilmek için gönüllülerden de destek aldıklarını belirtti. Özellikle gıda tedariği ve yaşlıların aranması konusunda yararlandıkları gönüllülerin özveri ile çalıştıklarına dikkat çeken TCCA Direktörü, gönüllü olarak çalışmak isteyenler ile yaşlılara ve ihtiyaç sahiplerine gıda tedariği gibi hizmetlere katkıda bulunmak isteyenlerin 0208 826 10 80 numaralı telefondan kendilerine ulaşabileceklerini bildirdi.