Turizm sektöründen hükümete karantinadan vazgeçin mektubu

İngiltere’nin turizm sektöründe faaliyet gösteren önemli firmalarının sahipleri ve yöneticileri, hükümeti 8 Haziran’dan itibaren uygulanacak 14 günlük karantina planından vazgeçmeye çağırdı.

Aralarında 70’ten fazla otel, seyahat firması ve diğer işletmelerden temsilcilerin bulunduğu sektör temsilcileri, İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderdikleri mektupta, pek çok ülkede sosyal kısıtlamalar esnetilirken, İngiltere’ye gelecek olanlara karantina dayatılmasının, bu ülkeye seyahatleri önemli ölçüde engelleyeceğini belirtildi. Nisan ayında, havaalanları açık olmasına rağmen İngiltere’ye gelmek için başvuran sadece 100 kişiye seyahat, iş veya çalışma vizesi verildiğini gösteren resmi istatistiklere işaret eden iş insanları, karantina’nın sadece turizmi değil diğer bağlı sektörlerde de ciddi bir yıkıma neden olacağı uyarısında bulundu.

Ritz, Savoy, Dorchester ve Claridges gibi ünlü otellerle, seyahat acenteleri ve sektör yayınlarının imzaladığı mektupta, işlerin yeniden toparlanması için yaz aylarından umutlu olduklarını, ancak hükümetin kararının bu beklentiye darbe vuracağı savunuluyor. İngiltere ile Covid-19 oranlarının düşük olduğu ülkeler arasında ‘hava köprüleri’ kurulmasını öneren işletmeler binlerce kişinin istihdam edildiği sektörün kurtarılması için hükümetin yeni bir strateji belirlemesini istiyor.

Söz konusu mektubu değerlendiren Home Office ise, devletin turizm ve diğer sektörlere maaş desteğinden devlet garantili kredilere kadar çok sayıda yardım ulaştırdığını vurgularken, karantina önleminden geri adım atılmayacağının altını çizdi.

Easyjet 4 bin 500 kişi çıkaracak

Öte yandan İngiltere merkezli ucuz havayolu şirketi EasyJet, çalışanlarının yaklaşık yüzde 30’unu işten çıkaracağını açıkladı. Yaklaşık 4 bin 500 kişinin işini kaybedeceği anlamına gelen karar sektörde panik havasına neden oldu. Sekiz Avrupa ülkesinde 15 bin çalışanı olan şirket kararına gerekçe olarak sektörün yaşadığı durgunluğu gösterdi.

Uçuşlara 15 Haziran’da başlayacağını açıklayan EasyJet’den önce British Airways yüzde 35, İrlanda merkezli Ryaniar de yüzde 15 dolayında küçülmeye gideceğini duyurmuştu.