Theresa ağlaya ağlaya gitti; Boris güle güle geliyor.

Günlerdir süren bekleyiş bugün itibari ile sona erdi. Partisinin milletvekillerinden görevi bırakması yönünde yoğun bir baskı altında bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May 24 Mayıs’ta basının karşısına çıktı ve 7 Haziran tarihinde görevi bırakacağını duyurdu.

İngiliz kamuoyu gün boyunca, beklenen açıklamadan çok 62 yaşındaki kadın Başbakan’ın açıklamasının sonunda göz yaşlarına hakim olamayarak ağlamasını ve cümlesini tamamlamasının ardından koşar adımlarla 10 numaralı konuta dönmesini seyretti. Ülke tarihinin Margaret Thatcher’dan sonra ikinci kadın Başbakanı olma ünvanını elde eden ve herkesin göreve geldiği 13 Temmuz 2016’da, Thatcher gibi ‘Demir Leydi’ olmasını beklediği May’in dramatik sonu, Brexit sürecinin krize girmesi ile başladı. AB’den ayrılık anlaşması parlamentoda daha önce üç kez reddedilen May, ülke tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birisinin sorumlusu oluverdi.  Brexit’e ilişkin yeni yasa tasarısın açıklanması kendi partisinde tepkilerle karşılandığı için geri adım atmak zorunda kalan 22 yıllık milletvekili, İngiliz basını tarafından adeta küçük düşürülerek gönderildi. May’e ilişkin haber ve yorumlar o kadar ağır eleştiriler içerdi ki, başkentte bir milyondan fazla kopya dağıtılan Metro gazetesi, 24 Mayıs tarihli kapağında, ‘Kocasına söyleyin, istifa ettirsin’ manşetini atmaktan çekinmedi. Gazeteye göre partinin ağır topları, istifa çağrılarına karşı çıkan Başbakan’ı en yakınındaki isim olan kocasının ikna edebileceğini iddia ediyordu.

Ali Kemal’in torunu Boris Johnson en güçlü aday

Muhafazakar Parti’de liderlik yarışının en güçlü adayı olarak gösterilen Boris Johnson, Başbakan Theresa May’in görevinden ayrılma kararını İsviçre’de katıldığı bir konferansta aldı. Daha önce May’in halinde parti liderliği için aday olacağını açıklayan Johnson, göreve gelmsei halinde Brexit sürecini 31 Ekim tarihinde mutlaka gerçekleştireceğini söyleyerek partisine ve kamuoyuna güçlü bir mesaj verme fırsatını kaçırmadı.Konferans boyunca yaptığı esprilerle neşesini gizlemeyen Muhafazakar politikacı, geçen hafta yayınlanan ve toplam 858 parti üyesi ile anket gerçekleştiren anket şirketi YouGov’a göre diğer lider adaylarının açık ara önünde. May sonrası dönemin en güçlü adayı olarak gösterilen Johnson,  2015 yılından bu yana Uxbridge and South Ruislip bölgesinin milletvekili olarak parlamentoda bulunuyor. Brexit referandumu süresinde aktif bir kampanya yürüten ve  Avrupa Bilriği karşıtlarının sandıktan zaferle çıkmasında önemli pay sahibi olan Johnson, 2016-2018 yılları arasında yaptığı Dışişleri Bakanlığı görevinden, Başbakan’ın Brexit sürecindeki tavrına sert eleştiriler yönelterek ayrılmıştı.

Muhafazakar Parti’nin liderlik yarışının en güçlü adayı olarak Boris Johnson gösteriliyor.

Tam adı Alexander Boris de Pfefel Johnson olan Boris Johnson Temmuz ayı sonunda belirlenecek liderlik yarışından zaferle çıkar mı; bilinmez. Ancak bugünden itibaren Türk basınında Johnson’un kökenleri ile ilgili haberlerin sayısının artacağı kesin. 1922 yılında Milli Mücadele’ye karşı çıktığı için linç edilerek öldürülen gazeteci Ali Kemal’in torununun çocuğu olan Johnson, 1900’lü yılların başında Londra’ya gelerek büyük büyük annesi Wilfred Brun ile evlenen Ali Kemal’in 1912 yılında terk ettiği Londra’nın en önemli binası olan 10 Numaralı konuta yerleşmeye çok yakın duruyor…