“Sivas’tan Hüseyin gibi kararlı, cesur, büyük devrimciler çıkar”

Londra’daki en büyük yöre derneklerinden Bozca-Der, Sivas’ın Gürün ilçesine bağlı Bozhüyükköyü doğumlu Hüseyin İnan ile dava arkadaşları Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ı her yıl olduğu gibi bu 6 Mayıs’ta da dernek binasında düzenlenen programla andı. 47 yıl önce darağacına gönderilen ‘üç fidan’ için düzenlenen anma programına 200’den fazla kişi katıldı.

Bozca-Der’de düzenlenen programa katılanlar, köylüleri Hüseyin İnan ile Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ı şiirler ve müzik dinletisiyle andılar.

Anma töreni Bozca-Der Başkanı Nesimi Keskin’in konuşmasıyla başladı. Keskin konuşmasında, köylüleri olan Hüseyin İnan’ın örnek kişilik özelliklerine değindi, onunla aynı topraklarda doğmuş olmanın gurur verici olduğuna işaret etti.

“MÜCADELE HALA DEVAM EDİYOR”

Başta Hüseyin İnan olmak üzere tüm 6 Mayıs şehitleri ile birlikte 68 kuşağının değerlerine Bozca-Der olarak sahip çıktıklarını ifade eden Keskin, Sivas’ın kurak ikliminde pek bir şey yetişmediğini, ancak Hüseyin İnan gibi cesur, akıllı ve kararlı büyük devrimcilerin çıktığını söyledi. Keskin, 68 kuşağının başlattığı mücadelenin halen devam ettiğine de vurgu yaptı.

Nesimi Keskin’in konuşmasından sonra, 68 kuşağının mücadelesini daha iyi anlayabilmek adına Can Dündar tarafından hazırlanan ‘Delikanlım’ adlı belgesel gösterildi. Belgeselin ardından sahneye gelen Bozca-Der üyeleri Deniz Çiftçi, Deniz Gezmiş’in, Yusuf Polat, Yusuf Aslan’ın, Hüseyin Geneci de Hüseyin İnan’ın son mektuplarını okudular.

“HÜSEYİN AĞIR BAŞLI GİZLİ BİR LİDERDİ”

Programa konuşmacı olarak katılan gazeteci yazar Aydın Çubukçu ise, 68 kuşağından birisi olarak, Deniz Gezmiş’in doğal önderi olduğu sürecin arkasındaki önemli isimlerden birisinin teorisyen yönü ile Hüseyin İnan olduğunu vurguladı ve ‘Dede’ lakaplı İnan’a ‘Dede Sultan’ denildiğini de aktardı. Çubukçu, “Deniz doğal bir liderdi, Hüseyin ise ağır başlı gizli bir liderdi” dedi.

68 hareketinin önemli kaynaklarından birisinin, Anadolu topraklarının mayasında olan ‘eşitlikçi isyan’ hareketleri olduğuna dikkat çeken Çubukçu, özellikle ‘Baba İshak’ isyanını anlattıktan sonra salondaki konuklara, “Sizler, Babailer isyanında yenilerek Anadolu’ya dağılanların torunlarısınız” diye konuştu.

Çubukçu’dan sonra sahneye çıkan Bozca-Der’li Avşar Hüseyin Şahin, çocukluğundaki Hüseyin İnan’ı ve onunla yaşadığı anıları şiirsel bir dille aktardı. Anma töreni, Bergüzar ve arkadaşlarının müzik dinletisi ile sona erdi.