‘Pik noktası geçildi; ölü sayısı çok daha fazla olabilirdi’

Koronavirüs’e yakalanmasının ardından 27 Nisan’da görevine dönen Başbakan Boris Johnson, uzunca bir aradan sonra ilk kez günlük kamoyunu bilgilendirme toplantısında hazır bulundu.

Yanında hükümetin salgınla mücadelesini belirleyen danışmanları Profesör Chris Whitty ve Patrick Vallance ile kameraların karşısına çıkan Başbakan İngiltere’nin salgında pik nokta olan zirveyi geçtiğini müjdeledi.

Karantinayı kaldırmadan önce bazı noktaları test etmek zorunda olduklarını vurgulayan Başbakan, bu konuda hazırladıkları bir videoyu da yayınladı. Virüsün yayılma hızı ve hastanelere yansıyan vaka sayısının düştüğünü kaydeden Johnson, aynı şekilde yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısınında  da azaldığını belirtti.

Sağlık çalışanları başta olmak üzere herkesin büyük bir özveri gösterdiğini ifade eden Başbakan, bugün 26 bin 711 olan ölü sayısına ve İngiltere’nin dünyanın en çok ölüm vakasının yaşandığı ilk üç ülkeden birisi olmasına rağmen, başka ülkelerde yaşanan trajedilerin yaşanmadığını öne sürdü. Halkın sağduyusu sayesinde salgının kontrol edilemez ve yıkıcı bir hal almadığını savunan Johnson şunları söyledi: “NHS şu ana kadar kontrol edilemez biçimde yoğunluk yaşamadı. Solunum cihazına bağlanamayan, yoğun bakımda yer bulamayan hiçbir hastamız olmadı. Öngörülen yedi sahra hastanesinin beşini tamamladık.  NHS’i korumak için harcadığımız bu büyük toplu çaba sayesinde, makul en kötü durum senaryosu olan 500 bin ölümün yaşanabileceği büyük bir felaket salgından kaçındık.”

Başbakan bir sorü üzerine de uluslararası karşılaştırmaların zor olduğunu belirterek, İngiltere’nin salgın aşamasında Fransa ve İtalya gibi ülkelerden daha önce karantinaya gittiğini savundu. Johnson, her gün dersler çıkarsalar da İngiltere’nin doğru zamanda doğru adımları attığına inandığını söyledi.

Önümüzdeki hafta kapsamlı bir çıkış planı açıklanıyor

Başbakan Boris Johnson önümüzdeki hafta hükümetin ekonominin yeniden harekete geçirilmesi, çocukların yeniden okullara nasıl geri dönebilecekleri, iş hayatı ve güvenlğine ilişkin her alanda kapsamlı bir karantinadan çıkış planı yayınlayacaklarını vurguladı. İkinci bir salgına yakalanmamak için bilim insanlarının tavsiyelerini dinleyeceklerini aktaran Johnson,  söz konusu çıkış planı için bir siyasi konsensus oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.

İlk kez 23 Mart’ta karantina uygulamasını hayata geçiren hükümet ikinci üç haftalık uzatmanın ardından, sosyal kısıtlama uygulamalarını 7 Mayıs’ta yeniden gözden geçirecek. Özellikle tabloid basında okulların ve çok sayıda işyerinin açılacağı ve sosyal kısıtlamaların esnetileceği ileri sürülüyor.