Home NEWS Parlamento Brexit’e onay verdi

Parlamento Brexit’e onay verdi

SHARE

İngiltere’nin Brexit olarak adlandırılan  Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması sürecini başlatacak olan Lizbon Anlaşması’nın 50. Maddesini uygulamaya koyma ve müzakere yetkisinin Başbakan Theresa May ve hükümete verilmesini içeren  tasarısı parlamentoda onaylandı. 650 milletvekilinden 498’i hükümeti desteklerken,  114 milletvekili hayır dedi.

17 saat süren tartışmalardan sonra kabul edilen tasarı önümüzdeki hafta meclis komisyonlarında görüşülmeye başlanacak.   Düzenlemelerden sonra yeniden meclisin oyuna sunulacak tasarı daha sonra Lordlar Kamarası’na gönderilecek. Tasarı  Lordlar ve Kraliçe’nin de onaylarından sonra yürürlülüğe girecek.

İŞÇİ PARTİLİLER İSYAN ETTİ

21 milletvekilinin de oy kullanmadığı mecliste en çok karşı oy ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden geldi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’nin tasarının desteklenmesi talimatına rağmen 47 milletvekili hayır oyu kullanırken 11 milletvekili de oylamaya katılmadı. Milletvekilleri Rachael Maskell ile Dawn Butler ise, tasarıyı protesto etme amacıyla Gölge Kabinedeki görevlerinden istifa ettiler.

Toplumumuzun yoğun yaşadığı bazı bölgelerin milletvekilleri de çoğunlukla tasarıya karşı çıktılar. Geçen sene 23 Haziran’da yapılan ve ülke genelindeki seçmenlerin yüzde 51,89’unun AB’den ayrılma yanlısı oy kullandığı referandumda toplumumuzun büyük bir bölümü birlikte kalmadan yana olmuştu.

Enfield bölgesini kapsayan Kuzey Enfield milletvekili Joan Ryan parti lideri Corbyn’i dinleyerek Brexit tasarısını desteklerken, gölge kabinede yer alan ve liderlik yarışında Corbyn’e en yakın isimlerden birisi haline gelen Edmonton milletvekili Kate Osamor’da destekçiler arasında yer aldı.

Wood Green&Hornsey milletvekili Catherine West, Hackney South ve Shoreditch milletvekili Meg Hillier, Tottenham milletvekili David Lammy ve Walthamstow milletvekili Stella Creasy ise tasarıya karşı oy kullandılar.

Southgate bölgesinin Muhafazakar milletvekili David Burrowes tasarıya ‘evet’ oyu verirken gölge kabine üyesi Hackney milletvekili Diana Abbott ise çekimser kaldı. Hayır oyu kullananların 20’si Londra bölgesi milletvekilleri oldu.

HÜKÜMET STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

Parlamentonun onayını alan hükümet ‘White Paper’ denilen ve hükümetin stratejisini belirleyen planının açıkladı. Muhalefetin ‘içi boş’ olarak eleştirdiği planla hükümet, birlikten ayrılma stratejisini 12 maddeyi prensip alan bir anlayışla belirliyor. Buna göre müzakere süreci şeffaflık ve kesinlik içerecek. AB Adalet Divanı’nın iç hukuk üzerindeki etkisine son verilirken, ayrılma sürecinin Birleşik Krallık’ın tamamı için eşit şartlarda ve adil biçimde tamamlanması  hedeflenecek. AB ülkelerinden gelen göçmen sayısını da kontrol altına alacağını bildiren hükümet, İngiltere’de halen yaşayan AB vatandaşları ile Avrupa ülkelerinde yaşayan İngiliz vatandaşlarının yasal statülerinin en adil biçimde korunmasının sağlanması için çaba gösterecek.

Gümrük Birliği anlaşmasından çıkacağını duyuran Muhafazakar Parti hükümeti, Avrupa ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları yapmayı taahhüt ediyor.