GÖNÜL VALİYEVA (Spor ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı)
Kilo vermiş bir insan fotoğrafı görüyorsunuz ve çok motive oluyorsunuz, 70 yaşında hayattan keyif alan, spor yapan, sağlıklı yaşam süren birini görüyorsunuz, (ki benim için bu kişiler Maye Musk, Anna Wintour eski Lotte Berk fotoğrafları) ve çok motive oluyorsunuz, 50 yaşında muhteşem fizikli kadının bikini giydiğini görüyoruz ve çok motive oluyorsunuz.
Kariyerinin üst basamaklarında bir kişinin TEDX’de sunum yaptığını görüyorsunuz ve çok motive oluyorsunuz ve karar alıyorsunuz: “Ben de öyle olacağım, başaracağım.” Fakat sonra nedense devam edemiyor musunuz? Motivasyonunuz mu azalıyor?
Aşk en güzel ve en temel motivasyondur ama her gün aşık olamayız öyle değil mi? Demek ki motivasyonun ötesinde bir şeyler var…
Motive olmak sadece karar almanıza yardımcı olur, hedeflerinizi belirlemenize katkıda bulunur fakat yol almanızı, sürdürülebilir şekilde devam etmenizi sağlayan öz disiplindir. Karar alırsınız, bazen yapmak istersiniz ama bazen canınız istemez. İşte disiplin yapmak istemediğinizde de gidip onu yapmanızı sağlar. Bunun kısa yolu olmadığını bilerek, bazen isteksiz de olsa yapmaktır. Meryl Gordon, “Yaşam ile ölüm arasındaki çizgi çok ince, ben sonrasında disiplini keşfettim” diyecek kadar önem atfetmiştir ona.
Spora başlamak, kilo vermek, kariyerinizde yükselmek… Hedefiniz ne olursa olsun, hayatta insanın mutluluğu ve hedeflerine ulaşması için bir çok özelliği katkıda bulunuyor fakat en önemlisi bunlardan belki de öz disiplindir. 2013’de Wilhelm Hoffman‘ın yaptığı çalışmaya göre öz disipline sahip insanlar diğer insanlara göre çok daha mutlular.
Disiplinli değilim mi diyorsunuz. Birçok insanın düşündüğünün aksine öz disiplin de öğrenilebilen bir davranıştır…
Aşağıdaki birkaç kural öz disiplininizi yükseltmeniz için size yardımcı olacaktır.
1- Öncelikle disiplininizi yükseltmek için üzerinde çalışmanız gerektiğini kabul edin. Amacınıza ulaşmak için motivasyon, hedef ve öz disipline sırayla ihtiyacınız var. Bunun için disiplin eksikse bunu artırmak için güçlü bir isteğiniz olmalı.
2- Disiplin kazanmak normal rutininizi değiştirmek demek, yani bu da konfor alanınızdan çıkmak ve rahatınızı aslında bozmak demek. Charles Duhigg‘in “Alışkanlıkların Gücü” isimli kitabına göre davranışlar ile alışkanlıklar beynin farklı bölümünden etkilendikleri; davranışlar alışkanlığa döndüğünde, karar alma yeteneklerimizi bir kenara bırakıp, otomatik pilota kendimizi teslim ediyoruz. Fakat istemediğimiz alışkanlıklarımızı bırakmak bize önce kendimizi kötü hissettiriyor.
Ne mi yapmalı? İlk başta bir süre kötüyü, rahatsız edeni, konfor alanından çıkaranı kucaklamamız gerekiyor. Vücudumuza bunun yeni rutin olduğunu ispatlayana kadar rahatsız hissedebiliriz, ondan sonrası doğamız haline geliyor.
3- Kendinizi tanıyın, zayıf noktalarınızı bilin, bunun için kendinizi suçlamak yerine, değiştirmek için istekli olun.
4- Birçok hedef belirlediniz fakat ona ulaşamıyor musunuz? Hedeflerinizi gözden geçirin. Hedefleriniz yaşam koşullarınıza uygun, mevcut hızınızla paralel ve yeterli kalitede mi? Arada ödülünüz var mı? Molanız, sevdiklerinizle geçirdiğiniz zaman, keyifli aktivitelerinizi de hedefinizin içine serpiştirdiniz mi?
5- Hayatınızı organize etmeye çalışın. Bu önünüzü görmenize, hedeflerinize odaklanmanıza yardımcı olacak ve sizi daha üretken yapacaktır.
6- Dikkatinizi dağıtan, sizi hedefinizden saptıracak şeylerden uzak durmaya çalışın. Bunun için de eğer hedefiniz kilo vermek, sağlıklı beslenmekse eve abur cubur almamanız gerekir. Spor rutininizi enfgelleyen netflix ise belki bir süre netflix üyeliğinizi askıya alabilirsiniz.
7- Öz disiplin kazanmak için sağlıklı bir vücut ve zihin lazım. Eğer iyi hissetmiyorsanız kısa vadeli sizi mutlu eden şeyleri tercih edip, işleri nasıl yapmamanın yollarını arayacaksınız. Önce kendinizi iyi hissetmelisiniz. Sağlıklı vücudunuz varsa zihniniz ve ruhunuzun da ona yetişmesi kolaylaşacaktır.
Hareket etmeli, düzenli spor rutininiz olmalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Çok aç kalmak da konsantre olmanızı engelleyecektir.
8- Belirli sürelerle yeniden hedefinizi gözden geçirin, aldığınız aksiyonlarla hedefinizin ne kadar uzağınızdasınız, o hedefinize ulaşmayı eskisi kadar istiyor musunuz? Bazen canınız hiçbir şey yapmak istemeyecek, bazen diyetinizi bozacaksınız, bazen bahaneler üreteceksiniz. Bunun için kendinizi suçlamayın, affedin ve devam edin. Önemli olan küçük adımlarla da olsa devam etmektir.
Devam etmeniz size tamamlanmışlık, üretken olma duygusu verdiğinden devam etmek için yakıtınızı artıracaktır. Zaten pozitif gelişmeleri gördükçe daha çok motive olacaksınız.
Umarım bu yazı sizi motive etmiş, hedeflerinizi netleştirmenizi kolaylaştırmış ve disiplininiz üzerinde çalışmanız için adım atmanıza vesile olmuştur.
Bana yazı ile ilgili görüşlerinizi lütfen yazın. Mutlu haftalar.
Haftanın sözü;
“Sadece ilham geldiğinde yazıyorsanız, belki şair olabilirsiniz ama asla roman yazamazsınız.” Neil Gaiman