Madem her şey iyiye gidiyor, bu kadar insan neden ölüyor?

İngiltere Mart ayından bu yana ülkeyi adeta teslim alan covid-19 salgınının yıkıcı etkilerini azaltmaya çalışıyor. 4 Temmuz’da pub, restoran, kuaför ve berberler kapılarını açmaya hazırlanırken virüsten kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı azalmak bilmiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 2 Temmuz’da açıkladığı son 24 saatin verileri 89 kişinin daha hayatını kaybettiğini gösterdi. Bir önceki gün ise ölüm vakası sayısı 176 olurken, 30 Haziran sabahı açıklanan 155 ölüm vakası ile üç günlük ölüm sayısı 420 olarak gerçekleşti.

Bir önceki hafta olan 22 Haziran ile 28 Haziran arasındaki bir haftalık sürede ise covid-19 ölüm vakası sayısı 821 oldu.

NHS’in 2 Temmuz tarihli verilerine göre ilk korona kaynaklı ölüm vakasının yaşandığı Birleşik Krallık’ta toplam ölü sayısı 43 bin 995’e ulaştı. Ancak bakım evleri, evde ölümler gibi vakalarla birlikte bu sayısının 54 bin olduğu tahmin ediliyor.

Britanya bu verilerle, 131 bin 400 ölüm vakasının gerçekleştiği Amerika Birleşik Devletleri ve yaklaşık 62 bin kişinin öldüğü Brezilya’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ancak nüfusa orantılandığında 330 milyon nüfusa sahip ABD’de her 1 milyon kişide 335 kişi, 212 milyon nüfuslu Brezilya’da her bir milyon kişide 291, yaklaşık 68 milyon nüfuslu Britanya’da ise 1 milyon kişide 648 kişi hayatını kaybetmiş durumda. Britanya açık ara nüfusa oranla en çok ölüm vakasının yaşandığı ülke konumunda.

Avrupa’da Nisan ayında büyük trajedi yaşayan İtalya ve İspanya gibi ülkeleri geride bırakmış durumda olan Britanya’da, önceki yıllara oranla gözlenen ve on binlerle ifade edilen ölüm artışlarının önemli bir bölümünün de korona kaynaklı olduğu sanılıyor.

Hükümete göre normalleşme için gerekli iyileşmeler sağlanmış durumda.Bu yüzden restoran, pub ve berberler 4 Temmuz’da yeniden faaliyete giriyor.

Hükümete göre normalleşme süreci başladı

Ancak bütün bu kaygı verici rakamlara rağmen İngiltere’de hayat, özellikle büyük kentlerde normale dönmeye başlamış durumda. Başbakan Boris Johnson, 23 Mart’ta ilan edilen sosyal kısıtlamalar ve karantina koşullarının 1 Haziran’dan itibaren gevşetileceğini açıklamış; farklı hanelere mensup en fazla altı kişinin, iki metrelik sosyal mesafenin korunması şartı ile dışarıda toplanabileceğini bildirmişti.

10 Mayıs’ta hükümetin beş aşamadan oluşan uyarı sistemi güncellerek dördüncü seviyeye düşürülürken, 15 Haziran’da mağazalar kapılarını açmaya başladı.

Son olarak koronavirüs alarm seviyesi 4’ten, virüsün kabul edilebilir genel dolaşımda olduğu ve kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilebileceği anlamına gelen 3. seviyeye düşürüldü ve hükümet 4 Temmuz’da bar, pub, restoran ve berberleri açmaya karar verdi.

İkinci dalganın kaçınılmaz olduğunu ileri süren bazı uzmanlara göre normalleşme adımları için erken ancak hükümetin danıştığı bilim insanları ise temkinli olmak gerektiğini vurgulamakla birlikte işlerin yolunda gittiğini savunuyor.