Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin hedefi; DAHA SAĞLIKLI ve MUTLU ÇALIŞANLAR
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin hazırladığı, Hackney Belediyesi tarafından da desteklenen, ‘Türkçe konuşan çalışanların işyerlerinde kendilerini daha sağlıklı ve mutlu hissetmesi’ için hazırlanan proje, refah içinde yaşayan bir toplumun oluşumuna önemli katkı sunacak.
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin, Hackney Belediyesi desteği ve diğer toplum kuruluşlarıyla birlikte başlatacağı, sağlık projesinin tanıtımı yapıldı. Çalışanların, işyerlerinde kendilerini daha sağlıklı ve mutlu hissetmesi için hazırlanan söz konusu projenin tanıtımı, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin uzun yıllar önce faaliyetine başladığı, Newington Green’deki binasında gerçekleştirildi.
Hackney bölgesinde, 52 küçük işletmedeki Türkçe konuşan çalışanların fiziksel ve zihin sağlığını pozitif anlamda etkilemeye yönelik projenin önemi hakkında detaylı bilgiler paylaşan, projenin Menajeri Ahmet Havalı ve yardımcısı Buse Konuksever ile Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver, merkezin kurucularından Yaşar İsmailoğlu, Erim Metto ve Dr. Mekella Mehmet Yeşil, hedeflerini şöyle özetlediler:
“Türkçe konuşan çalışanlar için, olumsuz sağlık koşulları nedeniyle işten uzak kalma süresini azaltmak. Çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlığını pozitif anlamda etkilemek, bununla ilgili seminerler vermek. Sigara bırakmayı destekleyecek etkinlikler düzenlemek. Çalışanları sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirmek ve zihniyetlerini değiştirmek.”
Sağlıklı ve Huzurlu Çalışan
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin, kurulduğu ilk günden itibaren halk ile yerel ve merkezi otoriteler arasında köprü görevi gördüğünü belirten Başkan Niyazi Enver, İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplumların ekonomiye çok önemli katkılar sunduğunu anlattı. Enver, “Fakat ekonomik büyüklüğün çalışanlar açısından yarattığı bazı sorunlar da var. Örneğin, uzun ve sağlıksız çalışma koşulları… Şu unutulmamalı ki; sağlıklı ve huzurlu çalışanlar, işyerlerine daha fazla katkı sağlar. Bundan her iki taraf da kazançlı çıkar. Dolayısıyla bu proje ile elde edilecek sonuçları, otoritelerle paylaşıp sorunlara çözüm olma noktasında da köprü görevimizi yerine getireceğiz” dedi.
Projenin Ana Faaliyetleri
Hackney Belediyesi tarafından desteklenen ve çalışanların işyerlerinde kendilerini daha sağlıklı ve mutlu hissetmeleri için hazırlanan ‘Sağlık ve Refah Projesi’nin Menejeri Ahmet Havalı, şu bilgilerin de altını çizdi:
“Hackney’de 52 Türkçe konuşulan mikro işletmeye gidilecek ve projeye katkı vermeleri sağlanacak. İşletmeler açısından projenin etkisi dört hafta sonra gözden geçirilecek. Yaklaşık 120 katılımcıyla seminerler düzenlenecek. DAY-MER festivaline katılan olan Hackney bölgesindeki mikro işletmeler desteklenecek.
Bu Proje Diğerlerinden Neden Farklı?
‘İş temelli sağlık’ yönü her zaman göz ardı edildi ve bu hizmeti çalışanların ayağına giderek sunan başka proje segmentleri yok.
Bu Projeye İhtiyaç Duyulmasının Sebebi
Araştırmalara göre; Türkçe konuşan toplumda son derece yüksek olan sigara kullanımı, ciddi kalp rahatsızlıklarına, fiziksel aktivite eksikliği ile ruh hastalığına yol açıyor. Bunlar mevcut hizmetler tarafından kısmen karşılanıyor. Fakat hizmetler, etkileşimde bulunmak için hizmet vermekten çok hizmetleri kullanmaya karar veren bireylere dayanıyor. Asgari ücret için uzun saatler çalışılıyor ve potansiyel olarak günlük önerilen kalori minimum ya da fazla tüketiliyor. Göç, kültürel şok, dil engeli ise işten atılmaya ya da çalışamamaya yol açıyor. Türkçe konuşan toplum, diğer etnik kökenlerle karşılaştırıldığında, en az kazanan kesim. Ayrıca, Derman’ın zihinsel sorunları olan 400 Türkçe konuşan müvekkilinden yüzde 45,83’ü depresyondan muzdarip, yüzde 24,24’ü intihara teşebbüs etmiş veya intihar düşüncesi yaşamış.
Projenin Katılımcılara Potansiyel Etkileri
Proje; ‘çalışanların sağlığının artması, sürdürülebilir işyeri, işyerinde sağlıksız davranışların azalması, daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlık, sağlık ve refah konusunda genel bir farkındalık kazanan bireyler’ sonuçlarını doğuracak.”