İnsanlar kıyafet yerine ekmek alacaklar
25 yılı aşkın süredir İngiltere’de tekstil sektöründe faaliyet gösteren işadamı Mehmet Şar, hazır giyim sektörünün onbinlerce kişinin işlerini kaybetmesine yol açabilecek çöküşe yol açabilecek bir belirsizlik dönemine girdiğini söyledi. Dükkanların kapalı olmasının yanısıra salgın sonrası dönemde tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının radikal biçimde değişmesinin beklendiğine işaret eden Şar, “ Sosyal mesafe olgusu restoran, bar gibi hizmet sektöründeki işletmelerin yanısıra büyük kalabalıkları çeken mağazaları da etkileyecek. Ayrıca kalabalıkların arasına girmekten kaçınacak olan tüketicinin önceliği temel gıda maddeleri almak olacak. Kıyafetin de lüks tüketim sayılabileceği bir dönem başlayabilir” dedi.
“Hazır giyim sektörü uzun bir belirsizlik dönemine giriyor”
BiCity firmasının sahibi Mehmet Şar, aralarında Victoria Beckham, Roksanda Ilincic, Erdem, Hüseyin Çağlayan ve Jigsaw gibi ünlü dizaynır ve markaların ürünlerini imal ediyor. Salgının başlamasından bu yana, dünyanın her yerindeki fabrikaların olduğu gibi kendilerinin de çok sayıda sipariş iptali ile karşılaştıklarını belirten Şar, üretim tesislerinin salgından sonra da uzunca bir süre işsiz kalabileceğini belirterek şunları söyledi: “Ellerinde ciddi stoklarla, bu yıl başından bu yana ayakta kalmaya çalışan giyim mağazaları, stoklarını eritmeden yeni ürün siparişlerinden uzak durmaya çalışacaklardır. Zaten yıllardır online rekabetin artması ile satışları düşen işyerleri, hükümetin desteğinin bitmesi ile çalışanlarının maaşlarını ödeme ve kiralarını karşılamakta zorluk çekecekler. Dünyayı yeni bir döneme sokan salgının en önemli sonuçlarından birisi de alışveriş alışkanlıkları olacak. Aylarca evlerine kapanan insanların en büyük önceliği yemek, sağlık ve ilaç artık. İnsanların gündelik rutinleri arasında daha iyi ve çeşitli giyinmek değil, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak var bir süredir. İnsanlar gardıroplarını zenginleştirmek ve çeşitlendirmekten çok ilaç ve gıda stoğu yapmayı tercih ettikleri uzun bir dönem yaşıyorlar. Bunun sonuçları toplumsal ve ekonomik yapının değişmesi ile perakende sektöründe de görülecek.”
İşadamı Mehmet Sar, İngiltere’deki mağazalar ve markalarla çalışan çok sayıda Türk üreticisini de sıkıntılı bir dönemin beklediği uyarısında bulundu. Türkiye’nin Çin ve Vietnam gibi ülkelere göre lojistikte daha avantajlı olduğu için tetcih edildiğine işaret eden Şar, koronavirüs salgını süresince kapalı kalan mağazalardan dolayı çok sayıda fabrikanın da sipariş iptalleri ile karşı karşıya kaldığını kaydetti.