İngiltere’de neden sürekli yiyecekler toplatılıyor?

Özlem Aytekin

İngiltere’deki süpermarketler zaman zaman bazı ürünlerini salmonella bakterisi nedeniyle toplatmak zorunda kalıyor.

Son olarak Kinder’in sürpriz yumurta ürünleri salmonella bakterisi nedeniyle toplatılırken, şimdi de bir dizi tavukta bu bakteriye rastlanmış durumda. Tesco, Aldi, M&S, Waitrose ve Sainsbury’s tavuk ürünlerini toplatırken, Pret-a-Manger, Costa ve Starbucks gibi kafeler de içinde tavuk bulunan ürünlerini geri çekti.

Tüm bu gelişmelerin arkasındaki isim ise, Cranswick gıda işleme tesisi olarak gösteriliyor. Tesisteki pek çok tavuk ürününde Salmonella tespit edildi. Tesisten yapılan açıklamada ise, gerekli soruşturmalar tamamlanana kadar kapalı kalacakları duyuruldu.

Peki, salmonella nedir ve salmonella bakterisinden kaynaklanan gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Haber Newspaper, salmonella dosyasını açıyor…

Salmonella nedir?

Salmonella, gıda zehirlenmesine neden olabilen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. İlk olarak 1885 yılında Dr. Daniel E. Salmon adlı Amerikalı bir bilim insanı tarafından keşfedilmiştir.

Salmonella nasıl yayılır?

Salmonella bakterileri bağırsak yolunu etkiler ve dışkı yoluyla atılır. Ancak hayvanlar kesilerek et için işlendiğinde bu bakteriler gıda ürünlerine aktarılabilir.

Enfeksiyonun en sık nedeni, bozulmuş yiyecek veya kirlenmiş su, özellikle çiğ veya az pişmiş et, kümes hayvanları, yumurta veya yumurta ürünleri ile pastörize edilmemiş süt gibi yiyeceklerdir. Ancak salmonella, hayvan veya insan dışkısı ile temas ederse sebze, meyve ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdaları da etkileyebilir.

Ek olarak, köpek ve kedi gibi evcil hayvanlar da insanlara salmonella bakterisi yayabilir, bu nedenle onlara bakarken ellerinizi düzenli olarak yıkamanız gerekir.

Salmonella bakterisi kaynaklı gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Salmonella bakterisinin sebep olduğu gıda zehirlenmelerinde; mide bulantısı, ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, yorgunluk hissi, ağrı ve titreme gibi belirtiler görülebilir.

Gıda zehirlenmesi semptomları genellikle enfeksiyondan altı saat ila altı gün sonra başlar, ancak bazı insanlar birkaç hafta boyunca semptom geliştirmeyebilir.

Salmonella bakterisi kaynaklı gıda zehirlenmesi nasıl geçer?

Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bir hafta içinde geçer, ancak bazı insanlar enfeksiyondan sonra haftalarca iyileşmeyebilir.

NHS, bu bakteriyi taşıyan insanların genellikle evde tedavi edilebileceklerini ve dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketmek gerektiğini söylüyor.

Çoğu insanın salmonella tedavisi için antibiyotiğe ihtiyacı yoktur, ancak ciddi hastalıkları olan kişiler, zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, 65 yaşın üzerindekiler veya 12 aylıktan küçük bebekler için antibiyotik önerilebilir.

Salmonella enfeksiyonu nasıl önlenir?

Salomonella enfeksiyonunun önlenmesi için, gıda hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Bunun için meyve ve sebzelerin iyice temizlenmesi ve etlerin doğru şekilde pişirilerek tüketilmesi gerekir.

Yemek hazırlamadan veya yemeden önce ve çiğ yiyeceklere dokunduktan, tuvalete gittikten, bebeğin altını değiştirdikten, çöp kutularına dokunduktan ve hayvanlarla temastan sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla iyice yıkamak önemlidir.

Ayrıca göllerden, nehirlerden veya akarsulardan asla arıtılmamış su içilmemelidir.