İAKM ve Cemevi Başkanı Kadir Yürük, 9. Alevi Festivali’nin açılışında yaptığı konuşmada; Aleviliğin, kendini yeni tanıtan, diğer toplumlara da açılan ve kendi değerleri ile modern dünya değerlerini örtüştüren bir inanç olduğunu söyledi. Yürük, “Britanya’daki güçlü örgütlenmemizle kendi toplumumuza, gelecek kuşaklara ve yarınlara, daha umutlu, sevgi dolu, barış duygusu taşıyan bir toplum yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
İngiltere Alevi Kültür Merkezi-Cemevi’nin düzenlediği ve ana teması Hallac-ı Mansur’un ‘En-el Hakk, İnsan Hakk’ta Hak İnsanda’ olan 9. Alevi Festivali, toplumun farklı kesimlerini buluşturan açılış resepsiyonuyla başladı.
Alevi kültürü ile öğretilerini tanıtmayı hedefleyen festivalin açılış resepsiyonu Wood Green’deki merkez binada gerçekleştirildi. Çerağ uyandırma ile başlayan resepsiyona, Alevi toplumunun yanı sıra farklı etnik kökenlerden de katılım oldu.
Resepsiyonda yaptığı konuşmada, “Biz binlerce yıldır karanlıktan aydınlığa çıkmaya çalışan, yasaklara ve mücadelelere rağmen ezilenlerin yanında duran bir halkın, bir inancın, bir felsefenin bireyleri olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, festivaller vasıtasıyla diğer kültürlerle birlikte olduklarını da kaydetti.
“BUNLAR SIRADAN FESTİVALLER DEĞİL”
Erbil, “9. yılımızda coşkuyla ve dostlarımızı yanımıza alarak, çoğalarak, devam eden bir festivalin arifesindeyiz. Bu festivalleri yaparken, bütün baskılara ve göçmenlikten kaynaklanan sorunlarımıza rağmen hep dimdik ayaktayız. Haklarını savunabilmek, özgürlüklerini alabilmek için bedenini açlığa yatıranların da, İstanbul’da seçim sandıklarında hakkı gasp edilmiş insanların da vebali boynumuza demek için meydanlara çıkıyoruz.Bunlar sıradan festivaller, sıradan konserler değil. Aynı zamanda bir kimliğin nerede ve nasıl durması gerektiğini savunan birer adımdır” dedi.
“ALEVİLİK DİĞER TOPLUMLARA DA AÇILIYOR”
İAKM ve Cemevi Başkanı Kadir Yürük de, Aleviliğin, kendini yeni tanıtan, kendi dışındaki toplumlara açılan, kendi değerleriyle modern dünya değerlerini örtüştüren bir inanç olduğunu söyledi. Yürük, “Britanya’da oluşturduğumuz kurumlarla ve güçlü örgütlenmemizle kendi toplumumuza, gelecek kuşaklara ve yarınlara daha umutlu, sevgi dolu, barış duygusu taşıyan bir toplum yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
PARK ŞENLİĞİ’NE DAVET…
Wood Green’deki Cemevini, Londra’da yaşayan toplumun gerek inançsal, gerekse sosyal yaşamını karşılayan, insanların her yönüyle kendini iyi hissedebileceği bir merkeze dönüştürdüklerini anlatan Yürük, “Kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız, kısacası toplumumuzda her yaştan insan, merkezimizde kendini evinde gibi hissedebilir ve burada oluşturduğumuz güzelliklerden payını alabilir. Bu yıl festivalimizin 9.’sunu gerçekleştiriyoruz.Hallac-ı Mansur felsefesi kapsamında, Federasyon yerleşkemizde ve Wood Green Cemevimizde kültürel ve sanatsal birçok etkinlik yapacağız. Tüm toplumu 2 Haziran’da Hackney Downs Park’ta yapılacak Park Şenliği’ne de bekliyoruz” dedi.