Hazır giyim sektörü can çekişiyor
Koronavirüs salgını ile birlikte İngiltere ekonomisinde en hızlı ve büyük kaybı yaşayan sektörler arasında hazır giyim de bulunuyor. Ülke genelindeki 11 bin 500 dolayında giyim mağazası, sosyal kısıtlamalar kapsamında 24 Mart’tan bu yana kapalı tutulurken, çok sayıda işletme kapanmanın eşiğine geldi.
Özellikle pazarı domine eden büyük zincirlerde, karantinanın sona ermesi halinde dahi işlerin eskisi gibi olmayacağı endişesi giderek yaygınlaşıyor. Uzun bir süredir online satışların etkisi ile pazar payları giderek düşen ve ayakta kalmak için mücadele eden giyim mağazaları, ne zaman biteceği belirsiz olan korona salgını sonrası için de umutsuzlar.
Geçen hafta ikinci kez kayyuma başvuran ünlü Debenhams, en az 7 mağazasını karantina sonrası açmayacağını bildirdi. Mülk sahipleri ile anlaşamayan firma Westfield alışveriş merkezindeki mağazasının yanısıra Salisbury, Leamington Spa ve South Shields gibi yerlerdeki işyerlerini yeniden açmayacak ve 400’den fazla kişi de işini kaybedecek. Aynı dönemlerde Oasis, Depo ve Laura Ashley gibi büyük zincirler de kayyuma gitme kararı almışlardı.
İngiltere’nin en büyük giyim mağazalarından Primark da yüzlerce milyon sterlin değerindeki stoklarının elde kaldığını açıklarken, İngiltere’nin yanısıra diğer ülkelerdeki toplam 68 bin çalışanı için ‘furlough’ denilen hükümetin maaş yardımına başvuracağını duyurdu. Düşük bütçeli ürünlerin satıldığı markanın sahibi olan Associated British Foods firmasının CEO’su George Weston, hükümetin maaş desteğinin olmaması halinde binlerce kişiyi işten çıkarmaktan başka seçeneklerinin olmayacağını söyledi. 191’i İngiltere’de faaliyet gösteren 12 ülkedeki toplam 379 mağazalarının 23 Mart’tan bu yana kapalı olduğunu ve salgın etkisini yitirene kadar açılmayacağını belirten Weston aylık 650 milyon sterlin satış kaybı yaşadıklarını vurguladı.
Öte yandan geçen sene 50 dolayında mağazasını kapatan Arcadia Group, 100 dolayında mağazasını daha kapatma olasılığını değerlendiriyor. Burton, Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge, Outfit, Topman, Topshop ve Wallis markalarının sahibi grubun, özellikle ana caddelerdeki mağazalarının kira ödemelerinde sıkıntı yaşadığını kaydediyor.