Fadime DERİN (Detoks ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı)
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve kaliteli uyuyun; bedeninizin iyileşmesine fırsat verin. Uyku bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudu enfoksiyonlara karşı koruyor. Günlerce uykusuz kaldığınızda vücudunuz hemen dirençsiz kalır, grip nezle gibi hastalıklara daha çabuk yakalanırsınız. Siz uyurken salgılanan büyüme hormonunun görevlerinden biri damarları onarmaktır. Uzun süren (kronik) uykusuzluk aynı sigara gibi kalbiniz için zararlıdır. Kilo problemi yaşayan birçok kişi, uyku problemi olan kişilerdir. Uyku vücuttaki açlık ve tokluk hormonu leptin değerlerini etkiler. Yeterince uyumadığınız zaman açlık hormonunuz (ghrelin) yükselirken, tokluk hormonunuz (leptin) düşer ve genelde uykusunu almayan kişiler daha çok yemek yerler.
Peki bu kadar mı uykusuzluğun verdiği zarar? Elbette hayır..! Günümüzün en büyük sorunu diyabet de uykusuz kaldığınızda artan ghrelin hormonu (açlık hormonu) ardından gelen yemek atakları ile yediklerinizin özellikle karın bölgenizde depolanmasına sebep olur. Bunun sonucunda insülin direncine, diyabete ve bir çok hastalığa zemin hazırlarsınız. Uyku, beynin ve vücudun zararlı toksinleri atabileceği, iyileşebileceği tek zamandır. Bu toksinlerin birikmesi ile bunama, Alzheimer ve benzeri veya daha fazla hastalıklar önemli derece artar.
Uykusuzluk kronikleşirse hücresel yaşlanma kaçınılmaz
Uyku sırasında vücudunuz büyüme hormonu üretir. Küçükken büyümenizi sağlarken, yetişkin olduğunuzda da genç kalmanızı sağlıyacaktır. Vücudun geceleri uyku sırasında ürettiği melatonin, hayati önem taşır. Eğer bu hormon yeteri kadar ise uykuya dalmakta zorlanmazsınız. Sırf bu yüzden bütün uzmanların “lütfen erken uyuyun” sözünü unutmayalım. Uyku eşittir sağlıklı bir bireydir. Melatonin hormonu son derece güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Vücutta enflamasyonlar ile savaşır. Hücreleri serbest radikallere karşı korur. Gençleştirir. Eğer uykusuzluk kronikleşirse hücresel yaşlanma kaçınılmazdır.
Düzenli uyku bir çok hastalığa karşı bizleri korur
Uykusuz sağlık olmaz. İstediğimiz kadar sağlıklı beslenelim, egzersiz yapalım, uykumuzdan çalıyorsak sağlıklı bir hayat sürmemiz mümkün değildir. İyi bir uyku, iyi bir hayatın olmazsa olmazıdır. Uyku, beyin ve bedenin dinlenme haline geçtiği, vücut ve beyin fonksiyonlarının yeniden düzenlendiği bir süreçtir. Yani uyku bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. Uyku eşittir başarıdır.
İyi bir uyku için neler yapılabilir:
■ Bilgisayarınızı yatağınıza taşımayın, cep telefonunuz ile yatağa girmeyin.
■ Yatak odanız karanlık olsun çünkü karanlık olması melatonin üretimini arttırır.
■ Gündüzleri şekerleme yapmayın.
■ Yatak odasını serin tutun. Sıcak, uykunun derinliğini azaltır, sizi uyandırır. İyi melatonin ve büyüme hormonu için serin bir oda idealdir.
■ Saat 23.00’te yatın. Genlerimiz gece 23.00’te yatmak üzere programlıdır. Bu saat melatonin ve büyüme hormonu için en ideal zamandır.
■ Uykuda vücudun tamire geçme çabası yüzünden akşam yemeği karbonhidratsız olmalı. Karbonhidrat tüketilmişse vücut kanda yükselen insülini algıladığında melatonin düzeyi ve büyüme hormonu düzeyi düşer. Bir an önce bu hormonları çıkarabilmek için kandaki enerji hızlıca bel bölgesine depolanır.
■ Melatonin içeren besinler tüketin. Az da olsa bazı besinlerde bulunuyor; badem, kiraz, kişniş ve ay çekirdeği
■ Egzersiz yapın. Egzersiz yapmak vücudun daha fazla melatonin hormonu üretmesini sağlar. Günde muhakkak 1 saat yürümeye çalışın.
■ Aynı saatte uyumaya çalışın. Erken uyuyup erken uyanın.
■ Dolu bir karın ile asla uyumayın.
■ Kafeinli, asitli ve gazlı içecekler içmeyin.
■ Kilo verin; kilo problemi olan kişilerde uyku apnesi oluşur, bu da uyku kalitesini etkiler ve sabahları bitkin ve yorgun bir şekilde güne başlarlar.
■ Kaiteli bir uyku için bütün bu yazdıklarımızı gözden geçirip, diyetinize mineral desteği ekleyin. Bunlar; demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin besinleri doğal yollar ile almaya çalışın.
■ Eger uykunuzu alamıyorsanız, kilo almaya eğiliminiz de artacaktır. Uykusuz kaldıkça börek, çörek, kurabiye, poğaça ve pastaya doğru adeta mıknatıs gibi çekilirsiniz.
■ Sonuç olarak kaliteli beslenin, kaliteli uyuyun, gece karanlıkta kalın, sabahın ilk ışıkları ile gözlerinizi açın. Spor yapın. Sadece bedeninizi değil ruhunuzu zihninizi de kötü besinlerden, düşüncelerden uzak tutun. Unutmayın sizden bir tane daha yok! O yüzden bu dünyadaki en değerli kişiye, kendinize sahip çıkın ve ona çok iyi bakın..!