Göçmen işçiler düşük ücretle uzun süre çalışmaya zorlanıyor
Yaklaşık bir yıl önce başlayan ve Aralık ayında çalışmalarına hız veren UNITE sendikasına bağlı Göçmen İşçiler, Gıda, Perakende ve Servis İşçileri Şubesi, 20 Nisan Çarşamba günü kuruluşunu “resmen” ilan etti.
Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde yapılan kuruluş toplantısında Şube Başkanı Mehtap Gül, Şube Sekreteri Arif Bektaş ile UNITE Örgütlenme Uzmanı Onay Kasap açıklama yaptı ve soruları yanıtladı. Toplantıya Steve Ballard (Haringey Community Branch Equalities Officer Haringey TUC Chair), Steve Hedley (RMT Yardımcı Genel Sekreteri), yazarlardan Aydın Çubukçu ve Mustafa Yalçıner ile bağımsız Enfield Belediyesi meclis üyesi adayı Oktay Cinpolat’ın da bulunduğu kalabalık bir katılım oldu.
Kayıtlı kayıtsız bütün işçilere hukuki destek sunacak
Başkan Gül, göçmen işçilerin her zamandan daha çok örgütlenmeye ve haklarını koruyup geliştirmeye ihtiyaçları olduğunu belirterek, şubenin kayıtlı kayıtsız çalışan bütün işçilere kapısını açarak onlara hukuki destek sunacağını söyledi. Gül, ayrıca Ankara Anlaşmalı olup farklı işletmelerde çalışanların da sendikaya üye olarak haklarını arayabileceklerini vurgulayarak, “UNITE’ın üyelerine 11 ay sonunda hukuki destek sunmasına karşın bizim şubede pozitif bir ayrımcılıkla üyelerimizin konumuna bir zarar gelmeden destek sunmayı amaçlıyoruz” diye devam etti.
Göçmen işçiler düşük ücretle uzun süre çalışmaya zorlanıyor
Şube Sekreteri Bektaş da 2000 öncesinde tekstildeki örgütlenme sonrasında ilk kez gıda, perakende ve servis sektöründe ciddi bir sendikalaşma adımı atıldığını belirterek, “Göçmen işçiler düşük ücretle uzun çalışma saatlerine zorlanmakta, hastalık ve tatil ücreti gibi sosyal haklardan mahrum edilmekte, taciz ve baskıyla karşılaşmakta. Hayat pahalılığı ve enflasyonun artmasına rağmen işçi ücretleri yerinde sayıyor. Tüm işletmelerin patronları tedarik ürünlerinde büyük fiyat artışları olduğunu belirterek sattıkları ürünlere zam yapıyorlar. Ama aynı patronlar, bu ürünlerin işçiler tarafından da satın alındığını ve fiyat pahalılığından dolayı geçim zorluğu çektiğinin hatırlamak bile istemiyorlar ve işçilerin ücretine zam yapmıyorlar” dedi.
“İrili ufaklı işletmelerde çalışan binlerce işçinin artık başvuracağı, yardım isteyeceği, hukuk dahil pek çok konuda danışabileceği bir şubeleri var” diyen Bektaş, “İşçi kardeşlerimizle yan yana gelerek, omuz omuza vererek şubemizi güçlü ve etkin kılabiliriz. Bugün doğan bu çocuğu hep birlikte büyütmeliyiz” diye konuşmasını sürdürdü.
“İşçiler örgütlü mücadele verdiklerinde haklarını elde edebilirler”
UNITE Örgütlenme Uzmanı Onay Kasap ise İngiltere’de başta enerjide olmak üzere artan fiyatlar ve hayat pahalılığının işçilerin alım güçlerini erittiğini vurgulayarak, “İşçiler, örgütlü mücadele verdikleri süreçte haklarını elde edebilirler. UNITE’in mücadele tarihine bakıldığında bu görülecektir” dedi. Örgütlü mücadele yolunun kolay olmadığının farkında olduklarını belirten Kasap, “Yıl sonuna kadar üye sayımızı önce yüze, sonra da yüzlere çıkarmayı hedefliyoruz” diye devam etti.
“İşverenler Londra’nın çobansız bir köy olduğunu sanmasınlar”
Gazeteci Faruk Eskioğlu da şubenin açılışının toplum için önemli bir kilometre taşı olabileceğini vurgulayarak, “Artık bugünden sonra işverenler Londra’nın çobansız bir köy olduğunu sanmasınlar” dedi.
Toplantıya katılan konuklar Muhafazakar Parti’nin sendikal mücadelenin önünde bir set olduğunu, İşçi Partisi’nin adının tersine sendikal destekte sınıfta kaldığını belirterek işçilerin bütün bu yasalar ve düzen partilerine rağmen örgütlü mücadelede ısrar etmeleri gerektiğini dile getirdiler.
Bir katılımcı da özellikle Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumda işverenlerin “ciddi ceza yaptırımları”na rağmen kayıtsız işçi çalıştırarak vergi kaçırdıklarını, bunun da bazı işçilerin işine geldiğini anlattı.
Sendikacılar da örgütlenmenin önünde “en büyük engel” olarak gördükleri kayıtsız çalıştırma/çalışma yönteminden en çok işçilerin zarar gördüklerini aktardılar. Çalışan işçilerin asgari ücretin yarısına ve kötü koşullara razı olmak zorunda bırakıldığını anlatan sendikacılar, kaçırılan kayıtsız değere işçilerin değil patronların el koyduğunu dile getirdiler. Sendikacılar, tam gün çalışan işçilerin kayıtlı çalışmalarının kendi avantajlarına olduğunun anlatılması gerektiğini aktararak zorunlu olarak kayıtsız da çalışsa işçilere sendika kapılarının açık olduğunu tekrar hatırlattılar.
Sendikalı olmak isteyen ya da işyerlerinde herhangi bir sorun yaşayan işçilerin 07939 084 264 numaralı telefondan sendika yetkililerine ulaşabilecek. Türkçe ya da Kürtçe konuşan sendika yetkililerinin her tür yardıma hazır oldukları belirtildi.