Filizlendirme ile tohumların besin değerini yükseltebileceğinizi biliyor muyuzdunuz?
Gönül VALİYEVA (Spor ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı)
Bir çok restoranda salataların üzerinde filizlendirilmiş tohumlar görmüşsünüzdür. Neden filizlendirildiğini veya nasıl yapıldığını merak ettiniz mi?
Evde kolaylıkla yapılabilecek filizlendirme işlemi ile onların besin değerini yükselterek, onlardan daha çok fayda sağlayabilirsiniz.
Hangi besinler çimlendirilebilir?
Bütün kabuklu baklagiller ve tahıllar başta olmak üzere kinoa, yonca, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, turp, brokoli gibi tohumlar filizlendirilebilir.
Maş fasulyesi, nohut ve mercimek en çok filizlendirilen tohumlardır.
Flizlendirilecek tohumların organik olması ve hiçbir kimyasal işlemden geçirilmemesi gerekmektedir.
Filizlendirilmiş baklagiller ne kadar sağlıklıysa, filizlendirilmiş patates, soğan tüketimi o derecede tehlikelidir. Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir
Filizlendirmenin Yararları?
Tohum, bitki olmaya hazırlandığından, çimlendirme besin değerlerini artırıyor|; böylece tohumların vitamin, protein ve enzim değerleri de artıyor. Enzim bakımından zenginleştiğinden sindirime yardımcı oluyor. Nohut gibi besinler filizlendirilerek tüketildiğinde sindirim sorunu yaşanmıyor.
Filizlendirme besindeki lif miktarını artırır
İçerdiği proteinler ham amino asit halinde olduğundan, filizlendirilmiş tohumlar çok iyi protein kaynağıdır. Hatta vegan veya çiğ beslenme yapanlar gibi yeterli protein alma konusunda endişeleri olanlar için önerilmektedir.
Filizlendirilmiş tohumlar omega-3 ve antioksidan bakımından zenginleşir.
Filizlendirilmiş tohum tüketmek kansızlığı önleyebilir.
Kalorisi çok düşük olduğundan kilo kaybına yardımcı olur.
A ve C vitamini bakımından zengin olduğundan bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı oluyor ve göz sağlığınızı koruyor.
Bu işlem fitik asidin zararlı etkisini minimuma indirir.
Sülforafan gibi fitokimyasallar açısından zengin olduğundan gençleştirici etkisi olduğu belirtilmektedir.
Nasıl tüketilir?
Filizlendirilmiş tohumlardan maksimum fayda sağlamak için en çok çiğ olarak tüketilmesi gerekmektedir; fakat Beslenme ve Diyetetik Akademisi tarafından hamile, yaşlılar, çocuklar veya düşük bağışıklık sistemine sahip diğer
yüksek risk grubundaki insaların zehirlenme tehlikesine karşı mutlaka pişirerek tüketilmesi önerilmektedir.
Filizlendirilmiş tohumları salatanıza çiğ olarak ekleyerek veya tohumları klasik olarak, pişirerek, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Örneğin humusu filizlendirilmiş nohuttan yapabilirsiniz.
Filizler besin açısından çok yararlı olmakla birlikte gıda kaynaklı bakterilerle de ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla filizleri çok güvenilir bir marketten (markadan) almalı ve kullanmadan önce iyice ykadığınızdan emin olmalısınız. Ya da evde kendiniz filizlendirmelisiniz ki, kullandığınız eşyaların temizliğinden, küf üretip üretmediğinden emin olabilesiniz.
Peki nasıl filizlendirebilirim?
Yaklaşık 8-14 saat suda bekletilen tohumları, süzgece alıp, genis bir (tepsi gibi) kap icine koyup, hafif suluyarak karanlik bir yerde üzerini örtü ile kaplayip çimlendirebilirsiniz. Genelde 1-2 gün içinde filizlenirler. Siz istediğiniz uzunluğa göre işleme devam edebilirsiniz. Tohumlarınızı günde 2 defa ıslatıp nemli kalmasını sağlamalısınız. Ayrıca bu işlemi çok severseniz bunun için özel olarak üretilen kavanozlardan satın alabilirsiniz.
Saklama koşulları
Filizler yeteri kadar uzadıktan sonra, suyunu süzüp, kağıt havlu üzerine ince bir kat halinde dizip, yarım saat – bir saat kurumasını bekleyin. Cam kavanozda altına, kağıt havlu veya normal mutfak havlusu sererek buzdolabında 1 hafta saklayarak tüketebilirsiniz.
Sağlık ve enerjiyle dolu bir hafta diliyorum:) Bana yazın, yazım faydalı oldu mu? Hangi konuları yazmamı istersiniz? Çok memnun olurum:)
Haftanın sözü;
“Sağlıklı yiyecekler, hücrelerinizi enerji ve besleyici maddelerle doldurur. Hücrelerinizin size gülümsediğini ve ‘teşekkür ederim’ dediğini hayal edin.” Karen Salmansohn