Public Health England uzun süredir merakla beklenen, koronavirüs salgınının bireysel farklılıklara göre etkileri konulu geniş çaplı araştırmasını kamuoyuna sundu. Araştırmaya göre korona vakalarında en belirleyici faktör yaş oluyor. Zira teşhis konan kişiler arasında, 80 yaş ve üzerindeki kişilerin ölme olasılığı 40 yaşın altında olanlardan yetmiş kat daha fazla.

13 Mayıs tarihine kadar gerçekleşen korona kaynaklı ölüm vakalarının 17 bin 598’inin erkek,  12 bin 75’inin de kadın olduğunu belirleyen araştırma, bu ölümlerin yüzde 56,30’unun 80 yaş ve üzeri yaşlılar olduğunu kaydetti. Vakalar 75 yaş ve üzeri olarak kategorilendirildiğinde ise ölüm oranlarının yüzde 75’inden fazlası bu yaş gruplarında gerçekleşiyor.

Yine covid-19 teşhisi konan kişiler arasında ölme riski erkeklerde kadınlardan daha yüksek olurken, daha yoksul bölgelerde yaşayanlar, nispeten daha zengin bölgelerde yaşayanlara göre daha çok ölme riski taşıyor. Araştırma virüsün ölümcül etkilerinin, Siyah, Asyalı ve Etnik Azınlık (BAME) gruplarından gelenlerde, beyazlara oranla daha yüksek olduğunu da bir kez daha teyit ediyor.

Verilere göre Covid-19 virüsüne yakalanma ve ölüm oranı siyah ve etnik kökenli insanlarda, beyaz İngilizlere göre çok daha fazla. Cinsiyet, yaş, yoksunluk ve bölgesel faktörler hesaba katıldığında Bangladeş kökenli kişilerin Beyaz İngiliz kökenlilere kıyasla ölüm riski yaklaşık iki katı olduğu anlaşılırken, siyah erkekler arasında ölüm oranları beyazlara göre dört kat, Asyalı erkeklerde üç kat daha fazla olarak gerçekleşti.

Barınma, beslenme, kronik rahatsızlıklar etkili oluyor

Public Health England uzmanları geniş yankı uyandıran araştırmalarında, etnik azınlıklar arasında virüse yakalanma ve ölüm oranlarının nedenlerine ilişkin saptamalarda da bulundu. Etnik topluluklarda enfeksiyon kapma riskinin daha yüksek olduğuna işaret eden uzmanlar, bunun nedenlerin metropol şehirlerin yoksun bölgelerinde ve kalabalık evlerde yaşamaları olduğunu kaydetti. Göçmenlerin ayrıca, onları daha yüksek riske maruz bırakan işlere sahip olma olasılıklarının daha fazla olduğunu belirten uzmanlar,  etnik toplum mensuplarının sağlık hizmetlerine kültürel ve iletişim problemleri gibi nedenlerle daha zor ve kısıtlı ulaşabildiğini ifade etti.

Göçmen toplumlar arasında diyabet, tansiyon ve kalp gibi kronik rahatsızlıkların yaygın olması da korona’nın etkilerini ve ölüm oranlarını ciddi biçimde arttırıyor.

Hükümet ve politikacılar arasında dikkatle değerlendirilen araştırmada elde edilen bulgulardan birisi de  Covid-19’un etkisinin mevcut sağlık eşitsizliklerini tekrarladığını ve bazı durumlarda bunları artırdığını doğrulaması. Araştırmada, sosyal bakım görevlileri ve hemşireler gibi sağlık çalışanları, bakım evlerinde çalışanlar, taksi ve yolcu taşıyan şoförler ile güvenlik görevlileri arasında korona kaynaklı ölüm oranlarının, diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olduğu da kaydedildi