Büyük bir ekonomik çöküşle karşı karşıyayız; ancak toparlayacağız!

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, corona virüse karşı alınan tedbirler nedeniyle İngiltere ekonomisinin yüzde 35’e kadar daralma yaşayabileceğini açıkladı.

Ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sunak, “Bunlar zor zamanlar ve daha fazlası olacak. Daha önce de dile getirdiğim gibi her işletmeyi, her aileyi koruyamayacağız” dedi.

İngiltere’nin kamu harcamalarını ve vergileri denetlemekle sorumlu The Office for Budget Responsibility (OBR) tarafınan hazırlanan bir senaryoya göre koronavirüs krizinin İngiltere ekonomisi için “ciddi etkileri” olacağını gösterdiğini belirten Maliye Bakanı, hükümetin neler olabileceği konusunda vatandaşlarına karşı dürüst olmasının önemli olduğunu söyledi. Bakan ayrıca OBR’ın krizin ekonomik etkisinin geçici olmasını beklediğini ve karantina uygulamasının kaldırılmasının hemen ardından toparlanma sürecine girilmesini öngördüğünü vurguladı.

OBR’nin tahminlerine göre, üç aylık bir karantina İngiltere’nin borçlanma faturasını bu mali yılda tahmini 273 milyar sterline çıkaracak. Gayri safi yurtiçi hasılanın(GSYİH) yüzde 14’üne denk gelen bu durum ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığı en büyük açığı oluşturacak.

OBR uzmanlarına göre borçlanmanın sıçraması beklenirken, hükümetin işçiler ve işletmeler için benzeri görülmemiş finansal yardımları, uzun vadeli zararları sınırlamaya yardımcı olacak. En olumsuz etkiyi istihdam üzerinde gösterecek olan kriz, Haziran sonuna kadar 2,1 milyon kişinin daha işsiz kalmasına, Haziran ayı sonunda işsiz sayısının 3,4 milyona yükselmesine neden olabilecek. Tahminlere göre halen yüzde 3,9 olan işsizlik seviyesi kısa sürede yüzde 10’lara ulaşcak; ancak yıl sonuna kadar yüzde 7,3 dolaylarında seyredecek.