Birleşik Krallık’taki diyabet hastalarının sayısı 5 milyona yaklaştı
2019 yılının ilk yarısında Birleşik Krallık’taki diyabet hastalarının sayısı 5 milyona yaklaştı. 2030 yılında bu sayının 5,5 milyona ulaşması bekleniyor.
Diyabet hastalarının sayısındaki artış, kalp krizi ve felç sayısının da artmasına yol açıyor. Obezite seviyesinin artması; diyabet ve kalp hastalıklarını da beraberinde getiriyor.
Ülkedeki pek çok sağlık kuruluşu, obezite ve diyabet ile mücadele ediyor olmasına karşın, sayıdaki artış ne yazık ki düşürülemiyor.
İşte çağımızın hastalığı haline gelen diyabet hakkında bilinmesi gerekenler:
Tip 2 diyabet nedir?
Kandaki şeker seviyesinin çok yükselmesine neden olan ve ömür boyu süren bir sağlık sorunudur.
Belirtileri nelerdir?
Sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve buna bağlı olarak çok su içme, açlık hissi, halsizlik, ciltte meydana gelen yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt gibi belirtiler gözlenebilir.
Hangi sağlık sorunlarına yol açma riski vardır?
Doğru yönetilmediği takdirde, kalp hastalığı, felç, ayaklarda yaralar ve enfeksiyon, körlük, hamilelikte düşük, böbrek sorunları gibi riskler taşır.
Araştırmalar tip 2 diyabetin yüksek tansiyon ve kolesterol gibi bazı kardiyovasküler hastalıklar gelişme riskini tetiklediğini ortaya koyuyor. İngiliz Kalp Vakfı, diyabet hastalığının kalp krizi ve felç riskini % 29 oranında arttırdığını söylüyor.
Diyabet hastaları neler yapmalı?
1. Belirtilere dikkat edin.
Diyabet, genetik geçişli bir hastalık olmasına karşın, doğru yöntemler ve yaşam tarzı ile önlenmesi mümkündür. Yukarıda verilen belirtilerin meydana gelmeye başladığı durumda erken fark edilerek, gerekli önlemlerin alınması önemlidir.
2. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz
İdeal kilo ve aktif bir yaşam, diyabet hastalarının yaşam kalitesini artırıcı bir özellik taşır. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve özellikle işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Tip 2 diyabet riski taşıyan kişilerin, vücut ağırlıklarının %5-7’sini kaybetmesi bile, hastalığın önlenmesine %56 oranında katkı sağlar.
3. Düzenli sağlık kontrolleri
Diyabet hastalığı, yanında pek çok hastalığın gelişmesinde tetikleyici rol oynar. Bu nedenle düzenli olarak kalp, kolesterol, tansiyon, göz, böbrek gibi kontrollerin yapılması önemlidir.
4. Ayak bakımı
Diyabet hastalığında ayak bakımı çok önemlidir. Ayak parmakları ve tabanlarının düzenli kontrolü ihmal edilmemelidir. Ayaklar her gün yıkanmalı, ancak uzun süre sabun gibi kimyasallara maruz bırakılmamalıdır. Diyabet hastaları pedikürden uzak durmalı, yapılacaksa mutlaka deneyimli bir kişinin yapmasına dikkat edilmelidir.
Diyabet ciddi bir hastalık olmasına karşın, doğru beslenme, düzenli egzersiz ve medikal tedavi gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kişiler hayatlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilirler.