Home AKTUEL “Bir hafta önce başlasaydık, 20 bin kişi kurtulabilirdi”

“Bir hafta önce başlasaydık, 20 bin kişi kurtulabilirdi”

SHARE
Profesör Neil Ferguson, 24 Mart’ta başlatılan karantinanın bir hafta önce uygulanması halinde ölüm sayısının en az yüzde 50 daha az olabileceğini savundu.

Londra Imperial College matematik profesörü Neil Ferguson, 24 Mart’ta başlatılan karantinanın bir hafta önce uygulanması halinde ölüm sayısının en az yüzde 50 daha az olabileceğini savundu.

Parlamento bünyesindeki Bilim ve Teknoloji Komitesi’ne konuşan Profesör, sosyal kısıtlamaların daha hızlı ve erken uygulanmasının daha fazla hayat kurtarabileceğini söyledi. Komite başkanı Greg Clark’ın, Mart ayında, ölüm sayısının 20 binden fazla olmayacağına ilişkin tahminini hatırlattığı bilim adamı, “ Salgının yayılma hızı, karantina uygulaması başlamadan önce, her üç ila dört günde bir iki katına çıkıyordu. Yani, bir hafta önce kilitleme önlemleri alsaydık, ölüm vakası sayısını en az yarıya indirirdik” dedi.

Bir süre önce karantina kurallarını ihlal ettiği için kamuoyunun gündemine gelen ve geçen ay başında istifa edene kadar Bilimsel Acil Durumlar Danışma Grubu (SAGE) üyesi olan Ferguson, hükümetin en çok danıştığı bilim adamları arasında bulunuyordu. Bugün milletvekillerine bilgi veren  Neil Ferguson, modelleme çalışmaları ve diğer bilimsel raporların, hükümetlerin karantina gibi uygulamalarında karar verici olmadığını, sadece tavsiye edici bir önemi bulunduğunu ifade etti.

Başbakan Boris Johnson, Bilim Başdanışmanı Sir Patrick Vallance ile İngiltere’nin baş tıbbi danışmanı Prof Chris Whitty de önlemlerin zamanlaması konusunda tartışmaya girmekten kaçındılar.

“Virüs hakkındaki bilgimiz çok kısıtlıydı”

Günlük kamoyunu bilgilendirme brifinginde Profesör Neil Ferguson’un açıklamaları sorulan Başbakan Boris Johnson ise, karantinanın geç uygulamaya girdiği gibi bir değerlendirmede bulunmak için henüz erken olduğunu savundu.

“Her şeye tekrar bakmak ve alabileceğimiz dersleri öğrenmek zorundayız” diyen Başbakan, salgının uzun bir süre daha  devam edeceğini,  söz konusu değerlendirmeler için erken olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin pişmanlık duyup duymadıklarını sordukları Bilim Başdanışmanı Sir Patrick Vallance ile İngiltere’nin baş tıbbi danışmanı Prof Chris Whitty de önlemlerin zamanlamasınnı virüs hakkında sınırlı bilgiye sahip olunmasından kaynaklandığını ileri sürdüler. Virüsün nasıl ve ne hızda yayılacağı gibi bilgilerin muallak olduğuna işaret eden Başdanışmanlar, bu konuyu tartışmayı daha sonraya bırakmak gerektiğini savundular.

Karantina’nın 24 Mart’ta başladığı İngiltere’de koronavirüs kaynaklı öldüğü bildirilen  insan sayısı 41 bin 128’e ulaşmış durumda.