İngiltere Başbakanı Boris Johnson bugün mesaisinin önemli bir bölümünü, dün akşam kamuoyuna duyurduğu karantinadan çıkış stratejisinin ayrıntılarını açıklamaya ayırdı.
Kamuoyu, medya ve siyaset çevrelerinden gelen yoğun eleştirileri göğüslemeye çalışan Johnson öğleden sonra ilk olarak parlamentoya bilgi verdi. Hazırladıkları planı meclise sunan Başbakan, burada muhalefet, milletvekilleri ve alışılmadık biçimde vatandaşlardan gelen soruları yanıtlamaya çalıştı. Johnson, Hükümetin bugün Meclise İngiliz halkının sağduyu ve gözetimi ve verilerin sürekli olarak yeniden değerlendirilmesi üzerine koşullu ve bağımlı bir plan sunduğunu söyledi. Yapmaya çalıştıklarının büyük bir özveri ile sürdürülen karantina sürecinin kazanımlarını korurken, sosyal kısıtlamaları hafifletmeye yönelik bir yol bulmak olduğunu belirten Başbakan, bunun balans yapılması son derece zor bir süreç olduğunu ifade etti.
Akşam saatlerinde ise günlük brifing toplantısına katılan Başbakan Johnson, beraberinde baş danışmanları Profesör Chris Whitty ve Patrick Vallance ile uzun bir süre boyunca karantinadan çıkış planını savundu. Normalleşmeye dönüş için henüz yolun başında olduklarını ve ‘evde kalın’ uyarısının halkın büyük bir bölümü için halen geçerli olduğunu vurgulayan Johnson ve danışmanları, hazırladıkları planı ‘bebek adımı’ olarak nitelendirerek küçük adımlarla sosyal ve ekonomik yaşamı normalleşmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çalışanlar virüse karşı güvensiz ortamlarda çalıştırılmayacak
Hükümetin ‘evde kalın’ uyarısı yerine ‘temkinli ol’ sloganına geçmesini de savunan Başbakan, evde kalın mesajı kadar basit ve net olmasa da yeni sloganın İngiltere için kesinlikle doğru mesaj olduğunun altını çizdi. Basın mensuplarından gelen bir soru üzerine hükümetin baş danışmanları da yeni sloganı onayladıklarını ve sürecin tüm aşamalarına dahil olduklarını kaydettiler.
Başbakan bir gazetecinin düşük gelire sahip çalışanların salgından daha orantısız etkilendikleri yönündeki bir soruya da yanıt olarak şunları söyledi: “Bu çok iyi bir soru. Bu sürecin toplum üzerindeki tüm etkilerine dikkatle bakacağız ve en çok hangi kesimlerin olumsuz etkilendiğini inceleyeceğiz. Ancak şunu kesinlikle söyleyebilirim; işe dönen herkesin güvenli bir çalışma ortamına dönmesi gerekiyor. İşverenlerin, çalışanlarını Covid-19 virüsüne karşı güvenli olmayan koşullarda çalışmaya zorlamalarına izin verilmeyecek.”
Boris Johnson İskoçya’dan gelen ve İskoç hükümetinin kendi planlarını reddetmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de , “Farklı yönetimlerin ülkelerindeki salgınla başa çıkmak için biraz farklı yaklaşımlar izlemesi tamamen anlaşılır ve buna saygı duyuyoruz ve bunu destekliyoruz. Aramızdaki birlik, farklılıklardan çok daha önemli” dedi.