“Alevi Sekreteryası tüm göçmenler ve diğer azınlıklar için de umuttur”

‘Alevilerin ulusal ve uluslararası alanda haklarını korumak’ amacıyla yola çıkan Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası’nın toplumda, ‘yalnız değiliz’ duygusunu geliştirdiğini söyleyen BAF Başkanı İsrafil Erbil, “Bize destek veren milletvekillerinin her platformda Alevilerle ilgili daha duyarlı olacağı bir zaman dilimine evrildik. Bu da Alevilerin şahsında tüm göçmenler, azınlıklar ve kendi ülkesinde sorunlar yaşamış insanlar açısından bir umuttur” dedi.

Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası üçüncü genel kurulunu 22 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirdi. Parlamento binasında Joan Ryan’ın başkanlığında yapılan genel kurula, aralarında Bambos Charalambous, Kate Osamar, Catherine West, Mike Gapes, Peter Bone ile Rosie Winterton’un da bulunduğu milletvekilleri katıldı.

Sekreteryaya destek veren milletvekili sayısının toplamda 28 olduğunu söyleyen Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, üçüncü genel kurula birçok lord ve baronesin de destek mesajı gönderdiğini vurguladı.

BAF Başkanı İsrafil Erbil

Britanya Parlamentosu Alevi Sekreteryası’nın ana amacını; ‘Alevi toplumunun ulusal ve uluslararası alanda siyasal haklarını korumak’ olarak özetleyen Erbil, genel kurulda; geçen dönem Britanya Alevi Federasyonu ile birlikte gerçekleştirilen etkinliklerin, ayrıca yeni dönemde Alevilerin haklarının nasıl daha iyi temsil edilebileceğinin konuşulduğunu aktardı.

ALEVİLERİN SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ

İsrafil Erbil, “Genel kurulda, özellikle bir önceki genel kuruldan sonra yapılan Dersim ve Maraş anmaları ile Türkiye’deki Alevileri ilgilendiren bazı sorunlar ve hak ihlallerine Sekreterya tarafından nasıl tepki gösterildiği ya da talepte bulunulduğu konuşuldu. Sekreteryaya destek veren milletvekilleri, bundan sonra da Alevilerle ilgili ulusal, uluslararası ve geldiğimiz coğrafyadaki sorunlar düşünüldüğünde, sürekli yaşadığımız hem ülke içindeki hak ihlalleri hem de bölgede savaş dahil insan yaşamını tehdit eden birçok konuda Alevileri temsil edeceklerinin ve bizim sesimiz olacaklarının sözünü verdiler. Sorunlarımızı ve taleplerimizi de başta Britanya Parlamentosu olmak üzere tüm dünya parlamentolarında duyuracaklar” dedi.

“Sekreterya ‘Yalnız Değiliz’ Duygusunu Geliştiriyor”

Türkiye’de ve çevre ülkelerde yok sayılan, azınlık olarak görülen, kendi inanç kimliği ve kültürüyle yaşamasına engel olunan Alevilerin sorunlarının Britanya Parlamentosu’na taşınıyor olmasının, bireyler ve kurumlar üzerinde yarattığı özgüvene de değinen Erbil, “Bu durum, ‘Biz yalnız değiliz’ duygusunu geliştiriyor. Artık kendini ispat etmiş Sekreteryamız sayesinde, bizleri daha yakından tanıyan milletvekillerinin hem Parlamentoda hem de kendi bölgelerinde Alevilerle ilgili daha duyarlı olacağı bir zaman dilimine evrildik. Bu da Aleviler şahsında tüm göçmenler, tüm azınlıklar ve kendi ülkesinde sorunlar yaşamış insanlar açısından bir umuttur” diye konuştu.