Özlem Aytekin
Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeği, genelde çocuklarda görülse de, yetişkinlik döneminde de rastlanabiliyor. Üstelik yetişkinlik döneminde ortaya çıkan suçiçeği, daha ciddi riskleri de beraberinde getiriyor.
Peki, yetişkinlikte bile risk taşıyan suçiçeğine hamile iken yakalanılması durumunda neler yaşanıyor?
Hamilelik döneminde suçiçeği hastalığının riskleri nelerdir?
Suçiçeğine hamilelik döneminde yakalanılması durumunda, hem anne adayları hem de doğmamış bebekleri için zatürre, hepatit gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Üstelik bu risk; sigara içilmesi, akciğer rahatsızlığı, son üç ay içinde steroid alımı ya da hamilelikte 20 haftanın tamamlanmış olması gibi sebeplerle daha da artar.
Bu nedenle daha önce suçiçeği geçirmediyseniz, hamilelik döneminiz boyunca suçiçeği virüsü taşıyan kişilerden uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Hamileyken suçiçeği olmanız durumunda NHS’in 111 numaralı telefonunu arayarak yardım alabilir veya GP’nize başvurabilirsiniz.
Ancak şu komplikasyonları yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz yararınıza olacaktır:
- Göğüs ve solunum problemleri
- Baş ağrısı, uyuşukluk, kusma veya hasta hissetme
- Vajinal kanama
- Kanamalı döküntü
- Şiddetli döküntü
Hamilelikle yakalanılan suçiçeği bebeğe bulaşır mı?
Hamileyken suçiçeği kaparsanız, bu virüsü rahimdeki bebeğinize de bulaştırabilirsiniz.
- Bebeğiniz, suçiçeği döküntüsü kaptıktan sonraki yedi gün içinde doğarsa,
- Doğumdan sonraki 7 gün içinde suçiçeği geçirirseniz,
- Bebeğiniz doğumdan sonraki 7 gün içinde suçiçeği hastalığına yakalanırsa ve su çiçeği virüsüne karşı bağışıklığı yoksa,
- Bebeğiniz doğumdan sonra virüs geliştirirse, doktorunuz tarafından uygulanan Asiklovir tedavisi ile sağlığına kavuşacaktır.