EBRU GÜNDÜZ (Diyetisyen)
Pandemik bir virüs olarak ilan edilen Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde biz bireylere hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek dışında düşen en önemli görev bağışıklığımızı güçlü tutmak.
Korona virüsün bulaşmasını engelleyecek tek başına herhangi bir gıda yoktur. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabilirsiniz. Karantina uygulamalarında sağlıklı beslenme çok önemlidir. Sağlıklı beslenirken dikkat etmeniz gereken ilk şey tercih edilen gıdanın besleyici ve raf ömrü uzun olmasıdır. Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek için gıdanın protein, mineral, antioksidan, lif yönünden zengin olması büyük önem taşır.
BESLEYİCİ GIDALARI TERCİH EDİN
Alınan gıdanın besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması uygun olacaktır. Bu dönemi sağlıklı atlatabilmek için gıdanın protein, mineral, antioksidan, lif yönünden zengin olması büyük önem taşır. Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir. Bunlara ek olarak kuru meyve, kuru bamya, patlıcan, biber, domates gibi gıdalar da raf ömrü uzun; lif ve mineral kaynağı gıdalar olduğu için evde bulundurulması faydalı olacaktır.
BÜTÜN BESİN ÖĞELERİNİ TÜKETİN
Her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden (çiğ ya da pişmiş sebze olabilir) diğer çeyreği tam tahıl ürünlerinden (çorba da tam tahıllı ürünlere dahildir) ve kalan yarısının yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) oluşması gerekir. Bunların yanı sıra yeterli su tüketiminin sağlanması ve günlük beslenmede zeytinyağı kullanılması uygundur.
SEBZE VE MEYVEYİ İHMAL ETMEYİN
Sebze ve meyve tüketimin en önemli sebebi; günlük enerji, karbonhidrat, protein yağ gereksinimine katkıda bulunmasıdır. Bunun yanında meyve ve sebzeler folik asit, A, E, C vitamini, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa, demir ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir.
KURUBAKLAGİL TÜKETİMİNİ ARTTIRIN
Besin değeri yüksek bir başka protein kurubaklagillerdir. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya vb. her gün tüketilebilir.
PROBİYOTİK TAKVİYESİ YAPIN
Günlük beslenmenize kefir, yoğurt, peynir, turşu gibi bağışıklık sistemini destekleyecek mikroorganizmalar açısından zengin gıdaları ekleyin.
HAFTADA EN AZ İKİ DEFA BALIK TÜKETİN
Balığın tazesinin bulunmadığı durumlarda evde donmuş veya konserve ton balığı alternatifi karantina durumlarına karşı evde bulundurulabilir.
AŞAĞIDAKİ YİYECEK VE İÇECEKLERİ AZALTIN
- Kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler (beyaz ekmek, hamur işi ürünler),
- İşlenmiş et ürünleri,
- Trans yağ içeren gıdalar,
- Yağ oranı yüksek besinler,
- Aşırı tuz içeren besinlerden (hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler vb.).
Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin vitamin mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği gibi uyku problemlerine yol açtığı için tüketimi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır.