Başbakan Boris Johnson’un 4 Temmuz’da açılacaklarını duyurduğu pub, bar, restoran ve berberlerin yeni dönemde nasıl çalışacaklarına ilişkin yönetmelik yayınlandı. İşletmelerin çalışma esaslarına ilişkin yönetmelik beraberinde bir çok soru işaretini de getirdi.
Restoran ve pub gibi işletmelerin kapasiteleri en önemli belirsizliklerden birisi olarak duruyor. Zira hükümet ısrarla 2 metre olarak tavsiye ettiği sosyal mesafeyi uygulanamadığı durumlarda ‘1 metre ve fazlası olarak’ esnetti ancak 4 Temmuz’dan itibaren kapalı mekanlarda en fazla 30 kişinin buluşabileceğine ilişkin düzenlemenin restoranları kapsayıp kapsamadığı bilinmiyor. Bu durumda masalar arasına en az 1 metre mesafe koyması gerekecek işletmeler, yerleri olsa dahi 30’dan fazla müşteri alamayacaklar.
Yine müşterilerini açık alanlarda oturmaya teşvik etmeleri istenen işletmelerin, kapı önlerinde kaldırımlara müşteri oturtma izni alıp alamayacakları, yoldan geçen vatandaşlarla sosyal mesafe korunamayacağı için belirsiz.
4 Temmuz’da açılacak restoran, oteller ve publar için bir diğer soru işareti ise tek yön giriş-çıkış sistemi ile müşterilerinin ve ziyaretçilerinin kayıtlarını 21 gün boyunca tutmak zorunda olmaları. Tek kapılı işletmelerin nasıl tek-yön sistemi sağlayacağı ve müşteri kayıtlarının nasıl tutulacağı da ayrıntılı açıklamaya muhtaç konular arasında.
İşte bugün yayınlanan yönetmelikten satırbaşları:
. İnsanların sosyal mesafeye uymalarına yardımcı olmak için alanlarda zemin bandı veya boya kullanılacak. Yönetmelik çalışanları birbirlerinden ve hizmet noktalarındaki müşterilerden ayırmak için plexiglass ekranların veya ayıraçların kullanılmasını tavsiye ediyor. Örneğin bar personelinin müşteri ve diğer çalışanlarla teması önlemek için bir perspeks ekranın arkasından hizmet vermesi isteniyor.
. İşletmelerde kesinlikle masaya servis yapılacak. Müşteriler özellikle online aplikasyonlar üzerinden, garsonlarla temas kurmadan sipariş vermeye teşvik edilecek. Müşterilerin barların önünde veya ayakta toplanmaları yasak olacak.
. Pub ve restoranlarda tek yönlü akış (one-way flow system) uygulanacak. Müşterilerin giriş ve çıkışları ayrı yönlerden yapmaları teşvik edilerek kalabalık oluşmasının önüne geçilmesi hedeflenecek. Özellikle tuvaletleri de birden fazla müşterinin aynı anda kullanmasının engellenmesi tavsiye ediliyor.
. Pub ve restoranların açık alanda oturma sayısını arttırmaları, bunun için araç parkı gibi alanları kullanmalarını sağlayacak düzenlemelere gidilecek. Özellikle pub ve restoranlar sosyal mesafenin korunması için azami özen gösterecekler. Yağmur ya da fırtına gibi nedenlerle sığınmak için bile olsa kalabalık oluşmasına izin vermeyecekler.
. Tüm barlar, barlar, restoranlar NHS Test ve İzleme programına yardımcı olmak için müşterilerinin iletişim kayıtlarını tutmakla yükümlü olacaklar. 21 gün boyunca müşterilerinizin ve ziyaretçilerinizin geçici kayıtlarını tutacak olan işletmeler, herhangi bir bulaşma vakasında kayıtlarını yetkililerle paylaşacaklar.
. İşyerlerinde insanların birbirlerini duymalarını ve bağırarak konuşmalarını engellemek için yüksek sesle müzik dinlemek veya futbol maçları gibi canlı yayınlar yapmak kesinlikle yasak olacak. Bununla virüslerin, aerosol olarak adlandırılan ve havada asılı duran sıvı parçacıkları yoluyla bulaşmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
. Personelden ayrıca yüz yüze değil mümkünse sırtları dönük biçimde veya yan yana çalışmaya özen göstermeleri istenecek. Personel rotasının yeniden belirlenmesi, böylece her bir çalışanın ekibinde sadece belirli sayıda kişiyle temas kurması sağlanmaya çalışılacak.
. Canlı müzik ve gösterilerin yanısıra dans performansları yasak olacak. Pistler kapalı tutulacak. Bu önlemle de aerosol iletişiminin önüne geçilmek isteniyor.
. Bar ve restoranlarda sadece yiyecek servisi yapıldığında masalara çatal-bıçak ve tek kullanımlık kaplarda baharat ve sos getirilecek. Ortak kullanılan ketçap veya mayonez şişeleri sınırlandırılacak ve şarap içeren içecekler gibi ortak kullanılacak şişelere, sadece her kullanımdan sonra temizlenmeleri durumunda izin verilecek.
. Personelden çalıştıkları mekanlar içinde zorunlu olmayan hareketleri azaltmaya çalışmaları, örneğin sipariş vermek için mutfağa ya da bara gitmek yerine, telsiz veya telefonla siparişi iletmesi teşvik edilecek. Böylece çalışanlar arasındaki temasta mümkün olduğunca az seviyeye indirilecek.