Home İNGİLTERE Beyazların ayrımcılığını savunmak ona kaldı

Beyazların ayrımcılığını savunmak ona kaldı

SHARE
Nijerya asıllı Kemi Badencoch, İngiltere'de siyahlar ve diğer etnik azınlıkların sistematik eşitsizliğe maruz kaldıkları iddiasını "Bu ülke siyahların dünyada yaşayabileceği en iyi ülkelerden birisidir" sözleri ile reddetti.

İngiltere’de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti’nin az sayıdaki etnik kökenli milletvekilinden birisi olan Kemi Badenoch, İngiltere’de etnik azınlıkların koronavirüsten ölme ihtimalinin daha yüksek olmasının nedeninin ‘sistematik eşitsizlik’ olduğu iddialarını reddetti.

“Bu ülke, siyah bir insan olmak için dünyanın en iyi ülkelerinden birisi” diyen Eşitlik Bakanı Badenoch, muhalefetten gelen eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Eşitsizliklerin olduğunu, toplumun bazı kesimleri için şartları daha da kötüleştirebilecek başka faktörler bulunduğunu kabul eden ve bunların irdelenmesi gerektiğini söyleyen Nijerya asıllı milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ancak siyah olmak bu ülkede bir ölüm cezasıdır gibi ifadeleri de kabul etmemeliyiz. Bu doğru değil. Bu parlamentoda, ‘siyah olmak bir ölüm cezasıdır’ gibi ifadeler kullanılması, bunu duyan ve bağlamını anlamayan gençlerin, kendilerine karşı olan bir toplumda yaşadıklarına inanmalarına neden olabileceği için tehlikelidir. Özellikle bir siyah olarak dünyada yaşanabilecek en iyi ülkelerden birisinde yaşarken böyle düşünmek doğru değil.”

2017 yılından bu yana Saffron Walden bölgesini temsilen parlamentoda bulunan 40 yaşındaki Kemi Badenoch, Nijerya kökenli bir aileden geliyor.

“Etnik azınlıklar ayrımcılığa maruz kalıyor”

Parlamentodaki oturumda söz alan İşçi Parti’li milletvekili Zarah Sultana ise hükümete sert eleştiriler yöneltti. Etnik topluluklarının maruz kaldığı yüksek koronavirüs riskinin, yaşam standartları ve sistematik eşitsizliklerden kaynaklandığını sabunan Sultana, “Covid-19  ayrımcılık yapmıyor ancak yayılma hızı eşit davranmıyor” dedi.

Yoksulluk, aşırı kalabalık evlerde yaşamak, sosyal güvencesi olmayan işler gibi faktörlerin, siyah veya Asyalı göçmenlerin virüsü yakalanma ve olumsuz etkilenme olasılıklarını arttırdığına dikkat çeken Sultana “ Siyahların hayatları da önemlidir” sloganının, onlara borçlu olduğumuz adaletsizliği ifade ettiğini ifade etti.

Parlamentonun en genç milletvekillerinden birisi olan henüz 26 yaşındaki Zahra Sultana, Pakistan’lı bir aileden geliyor.