Aile içi suistimal ve şiddet vakalarına ilişkin destek veren Refuge isimli kuruluşun destek hattına başvurularının, sokağa çıkma yasağının getirilmesinin ardından yüzde 25 arttığı kaydedildi. Kurumun verilerine göre kısmi yasağın başladığı iki hafta öncesine oranla yüzlerce fazla başvuru alan vakıf, bu tür vakaların daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.
Refuge genel müdürü Sandra Horley, izolasyon sürecinin bir çok erkek tarafından aile bireylerini ‘kontrol aracı olarak’ kullanıldığını söylerken geçen yıl İngiltere ve Galler’deki 1 milyon 600 bin kadının aile içi istismar yaşadığını; söz konusu karantina sürecinin kadınlar ve çocukların faillerle yoğun zaman geçirmeleri ve potansiyel olarak aile içi istismar tehdidini artıracağını savundu.
“Aile içi istismar her zaman fiziksel değildir; duygusal, ekonomik, psikolojik veya cinsel olarak partnerlerini veya aile bireylerini kontrol altına alma, tehdit altında bırakma ve zorlayıcı davranışlar içerisine girmekte oluyor” diyen Sorley, 0808 2000 247 numaralı hattı haftanın yedi günü 24 saat açık tuttuklarını vurguladı.
Bu alanda kampanyalar düzenleyen ve BBC’ye konuşan aktivist Rachel Williams da hükümeti, sosyal mesafe kısıtlamalarının aile içi şiddet olaylarının ve ölümlü vakaların artmasına yol açacağı konusunda uyardı.