İngiltere’nin yatırımcı çekmek için zengin iş adamlarına oturum izni ve vatandaşlık hakkı tanıdığı ‘altın vize’ uygulamasına başvuruların son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştığı kaydedildi. Söz konusu artış, bu vize türünde geçen yıl getirilen kısıtlamalara rağmen sağlandı.
İçişleri Bakanlığı Home Office, bu yılın ilk altı ayında 255 iş insanının söz konusu vize türünden faydalanarak oturum aldığını açıkladı. Rus, Çinli ve Arap iş insanları en az 2 milyon sterlin yatırım gerektiren vize türünden en çok yararlanan iş insanları olurken; uygulamanın hayata girdiği 2008 yılından bu yana, aralarında Türklerin de bulunduğu 11 bin dolayında yabancı uyruklu iş insanları İngiltere’ye geldiği bildirildi.
‘Golden Visa’ olarak bilinen Tier 1 vizesi kapsamında İngiltere’ye iki milyon sterlin yatırım yapan yatırımcılar 5 sene boyunca ülkede oturum hakkı ve Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı elde ediyor. 5 milyon sterlin üzeri yatırım yapanlar, üç yıl sonra süresiz ikamet başvurusunda bulunabilirken, 10 milyon sterlinlik yatırım iki yıl sonra süresiz oturumun kapısını açabiliyor.
İngiltere hükümeti geçen yıl yürürlülüğe koyduğu düzenlemelerle bu vize türünde kısıtlamalara gitmişti. İş insanlarının banka hesaplarına kapsamlı bir mali hesap denetim şartı getiren hükümet ayrıca vizenin her iki senede bir yenilenmesi zorunluluğunu getirmişti. Yanı sıra iş insanlarının yatırım fonu alma hakkını da kaldıran Home Office, aktif bir şekilde hesap hareketliliği olan ve ticaret yapan İngiliz firmalara yatırım şartı getirmişti. Düzenlemeler, İngiliz hükümetinin Rus ajan Sergey Skripal ile kızının kimyasal bir madde ile zehirlenmesinden dolayı Rusya’yı suçlamasının ardından gündeme gelmişti.
Öte yandan her yıl 100 milyar sterlin dolayında kara paranın Rusya, Nijerya, Pakistan ve Uzak Doğu’dan İngiltere’ye getirildiğini öne süren bazı sivil toplum kuruluşları da, söz konusu vize türünün uygulamadan kaldırılması çağrısında bulunuyor.