Home TOPLUM Ali Gül Özbek: “Biz artık gurbetçi değiliz”

Ali Gül Özbek: “Biz artık gurbetçi değiliz”

SHARE
Speaking at the conference on Migration and Gurbet were (left to right) Enfield councillor Doğan Delman, sociologist and author Semra Eren-Nijhar, Cemevi official Baykal Sürük, Haringey Mayor Ali Gül Özbek and councillor Suna Hurman

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde düzenlenen ‘Göç ve Gurbet‘ konulu panelde konuşan Haringey Belediye Başkanı Ali Gül Özbek, “Bir insanın yaşadığı yer kendisinin memleketidir. Doğduğu yer değil. Benim ömrümün çoğu burada geçti. Nasıl gurbetçi olurum? Ben buralıyım artık. Eğitimime burada devam ettim. Şu an Belediye başkanıyım. Gurbetçiyim demek, kendime haksızlık olur. Biz buralıyız artık” dedi.

Belgeselci yazar Semra Eren-Nijhar’ın sosyolojik çalışmalardan oluşan kitaplarının tanıtımı  İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi) salonunda gerçekleştirildi.

Özellikle toplumumuza yönelik araştırmaları ile tanınan Nijhar’ın iki dilde yayınlanan Artık Gurbet Yok (mu?) adlı kitaplarının tanıtım ve imza günü etkinliğinin ardından ‘Göç ve Gurbet’ konulu bir de panel yapıldı. Haringey Belediye Başkanı Ali Gül Özbek, Sosyolog Semra Eren-Nijhar, Enfield Belediye Meclis Üyeleri Doğan Delman ile Suna Hurman’ın da konuşmacı olarak yer aldığı panelin moderatörlüğünü Cemevi yöneticilerinden Baykal Sürük yaptı.

İAKM- Cemevi Başkanı Tugay Hurman’ın açılış konuşması ile başlayan panelde ilk sözü alan Haringey Belediye başkanı Eczacı Ali Gül Özbek, çarpıcı bir konuşma yaptı.

‘KENDİME GURBETÇİ DEMİYORUM’

Konuşmasında kişisel hayat deneyimlerini dinleyicilerle paylaşan Özbek, ‘Kendinizi gurbetçi gibi görüyor musunuz? şeklindeki soruya bu tanımlamaya katılmadığını söyleyerek yanıt verdi.

Özellikle bu ülkede yerleşik insanlara bu tanımlamının haksızlık olduğunu savunan Belediye Başkanı yabancıların ülke ekonomisine katkısının giderlerinden beş kat daha fazla olduğunu ortaya koyan bilimsel araştırmalara da değindi.

Kendi kültürlerini koruyarak yaşadıkları ülkeye katkı sunan insanlara gurbetçi denilmesine katılmadığını belirten Özbek şunları söyledi : “ Biz artık gurbetçi değiliz. Bir insanın yaşadığı yer kendisinin memleketidir. Doğduğu yer değil. Benim ömrümün çoğu burada geçti. Nasıl gurbetçi olurum? Bana hiç kimse ‘yabancısın’ deme hakkına sahip değil. Ben buralıyım artık. Eğitimime burada devam ettim. Çocuklar burada yetişiyor. Şu an Belediye başkanıyım. Benim kendime ‘gurbetçiyim’ demek, kendime haksızlık olur. Biz buralıyız artık. Belli bir yaştan sonra buraya göç etmiş insanların, tabii ki  özlemleri olacaktır. Tabii ki, memleketimizi özleyeceğiz. Memleketimizin güzelliklerini, paylaşımlarını,ortak yaşamını, bir ekmeği ikiye bölmeyi biz burada göremiyoruz. Ona hasretiz. Ama bizim çocuklarımız burada yetişiyor. Biz bunlar için burada ne yapabiliriz? Bunu düşünmeliyiz. Sadece ‘gurbetçiyiz’ diye, yüzümüzü kendi ülkemize dönmemeliyiz. Biz buranın vatandaşıyız. Biz burada yaşıyoruz. Biz gurbetçi değiliz. Ben kendime gurbetçiyim ‘demiyorum’, hiç kimse de demesin.”

GURBETÇİ RUH HALİ SÜRÜYOR

Yazar Eren-Nijhar ise konuşmasında kitap çalışmalarının nasıl  doğduğunu anlattı.

Gurbet kavramının, Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın Avrupa’ya ilk geldiklerinde, o yıllardaki duygularını tanımlayan bir olgu olduğunu hatırlatan Nijhar, bu kelimenin özellikle 1960’lı yıllar sonrası resmi olan veya olmayan alanlarda devlet yöneticilerinden, gazetecilere herkes tarafından Avrupa’da yaşayan insanlarımızı tanımlamak için kullanılan bir sözcük haline geldiğini vurguladı.

Çalışmalarında  farklı verilere ulaştığını anlatan Nijhar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurt dışına göç eden birinci nesil kendisini gurbette hissetti. İkinci nesil kendini hissetmeyebiliyor. Üçüncü- dördüncü nesil ise yeniden  gurbet olgusuna değinerek, altını açarak kendilerini gurbette hissetmeye başlıyorlar. Bu ruh halini gözlemlemek benim için de farklı bir sonuç oldu.”

“GURBET DEVAMLI OLACAKTIR”

Panelin bir diğer konuşmacısı olan Belediye Meclis Üyesi Doğan Delman ise İngiltere’nin göç olgusunun en yoğun yaşandığı ülkelerden birisi olduğunu belirtti. Tarihsel sürecin İngiltere’de göçün sürekli devam edeceğini gösterdiğini kaydeden Delman, halen toplam 62.5 milyon olan nüfusun yüzde 11’ini göçmenlerin oluşturduğuna işaret etti.

Tecrübeli meclis üyesi konuşmasını “Benim inancıma göre gurbet devamlı olacaktır. Göç hiç durmayacak olgudur. Burada iş güç, aile sahibi olmuş kişi artık gurbetçi değildir ama gurbette yaşıyor. Çünkü, gurbet burada doğmayan bir kişinin hayatından çıkmayacaktır” sözleri ile tamamladı.

“GURBET OLGUSUNU AŞTIK”

Panelin son konuşmacısı olan Enfield Belediye Meclis Üyesi Suna Hurman’da, kendi deneyimlerin örnekler vererek gurbet olgusu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

“Gurbet benim için ailemden ayrı, onlar İngiltere’deyken benim Türkiye’de olmamdı; ailem için ise İngiltere’de yaşamak gurbetti; çünkü çocukları Türkiye’deydi” diyen Hurman, göçün hızlandığı 1990’lı yıllarda birbirlerinden ayrı kalan ailelerin gurbet duygusunu daha yoğun yaşadıklarını hatırlattı.

Günümüzde gurbet olgusunu aştıklarına inandıklarını vurgulayan meclis üyesi, ekonomik gerekçeler kadar Maraş olayları gibi faktörlerin yurtdışına çıkmaya zorladığı Alevilerin bulundukları ülkelerde bir arada yaşadıklarını ve gurbetçi ruh halini geride bıraktıklarını söyledi.