Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Ataşeliği tarafından, İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu’nun desteğiyle organize edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreni renkli görüntülere sahne oldu.
Holborn’daki Conway Hall’de yaklaşık 600 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen tören, İngiltere genelinde faaliyet gösteren Türk okullarının sergilediği gösterilerle tam bir şölen havasında geçti.
Tören kapsamında; Birleşik Krallık’ta Türkçe ve Türk Kültürü ile ilgili büyük hizmetler yapmış olan eğitimci ve akademisyen, merhum Kelami Dedezade anısına düzenlenen kompozisyon yarışmasının ‘küçükler’ ile resim yarışmasının ‘minikler ve küçükler’ kategorilerinin ödül töreni de yapıldı.
Programın finalinde, etkinliklerde görev alan bütün öğrencilerin katılımıyla ‘Hayat Bayram Olsa’ şarkısı söylendi, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın sponsorluğunda Türkiye’den gelen, TRT Çocuk TV’nin sevilen çizgi filmlerinden ‘Rafadan Tayfa’ ekibi,miniklere keyifli dakikalar yaşattı.
AİLELERE BÜYÜKELÇİDEN ÖVGÜ
Törendeki konuşmasına, çocukların bayramını kutlayarak ve 23 Nisan programını hazırlayanlara teşekkür ederek başlayan Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, bundan 99 yıl önce, 23 Nisan 1920’de kurulan TBMM’nin çok önemli bir özelliğinden bahsetti: “Ankara’da kurulan Meclise ‘Türkiye’ adı veriliyor ve böylece Cumhuriyetin kuruluşuna kadar geçen sürede hem Kurtuluş Savaşı hem de tüm idare Ankara’daki bu meclisten yürütülüyor.”
İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının, çocuklarına Türk dili, tarihi ve kültürünü öğretmek adına yaptıklarını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Yalçın, Türk okullarında gösterilen özveriden de büyük gurur duyduğunu aktardı. Yalçın, “Türk okullarına çocuklarını gönderen tüm aileleri yürekten kutluyorum” dedi.
TÜRKÇE BİLMEK BÜYÜK AVANTAJ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Konsolosu Buket Kopda, “23 Nisan’ı çocuklara armağan eden Büyük Önder Atatürk’ün, geleceğin güvencesinin, yarının büyükleri olan çocuklar olduğunu 99 yıl önce değerlendirdiğini” söylerken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik ise, haftada bir gün gittikleri Türk okullarında, birkaç saatlik çalışmalar sonucunda hazırladıkları güzel gösteriler nedeniyle öğrencileri tebrik etti.
Üç ay sonra emekliye ayrılıp Kuzey Kıbrıs’a döneceğini söyleyen Özçelik, bugüne kadar birlikte çalışma fırsatı bulduğu okul başkanlarına, öğretmenlere ve bütün velilere özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmasında, Türkçe’nin ve İngiltere’deki Türk okullarının önemine işaret ederek, veliler ile çocuklardan bir ricasını da dile getiren Özçelik, “Değerli veliler; lütfen önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için komşu, akraba veya hemşerilerinizin, Türk okullarına gitmeyen bir çocuğunu kurumlarımıza kayıt yaptırmasına vesile olun. Sevgili çocuklar siz de, Türkçe’nin ne kadar önemli olduğunu anne-babalarınıza anlatın. Onlardan evde Türkçe konuşmalarını isteyin. Unutmayın, Türkçeyi bilmek hem üniversiteye girmede hem de iş bulmada size çok büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı- Yurt Dışı Vatandaşlar Daire Başkanı Adem Günaydın, törene Türkiye’den ‘Rafadan Tayfa’ ekibini getirerek katkıda bulunduklarını kaydetti. Günaydın, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ve onların çocuklarına yönelik burslar, eğitim programları, geziler ve daha birçok alanda düzenledikleri kapsamlı programlarla destek olmaya çalıştıklarının da altını çizdi.
“ANA DİL VE KÜLTÜRÜMÜZÜN DEĞERİNİ BİLELİM”
İngiltere Türk Dili, Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan da yaptığı konuşmada şu hususlara dikkat çekti: “Bugün burada toplanmamızın üç önemli sebebi var. Birincisi; Atamızın çocuklara armağan ettiği bu önemli günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla kutlamak. İkincisi; ‘Birlikten kuvvet doğar’ diyerek, buradan sesimizi duyurmak. Üçüncüsü ise, çocuklarımızı kendi dillerini ve kültürlerini yaşatan, bu ülkeye asimile olmadan başarılı bir şekilde entegre olan bireyler olarak yetiştirmek. Bu kutlamanın amaçlarından biri, onların bu ülkede yalnız olmadıklarını, kendi kültürlerini, dillerini paylaşan arkadaşları olduğunu ve bunun da gurur duyulacak bir şey olduğunu göstermektir. Sizlerden ricam; okullarımızı ayakta tutmak için yalnızca kendi çocuklarımızı değil, çevremizdeki dost ve akrabaların çocuklarını da Türk okullarımıza getirmeniz. Biz kendi dilimizin ve kültürümüzün değerini bilmezsek, başkalarının önem vermesini bekleyemeyiz.”